Șoferii care vor conduce în stare de ebrietate vor fi mai dur sancționați

Adrian Sirbu

Pedepsele pentru șoferii care conduc mijloace de transport în stare de ebrietate vor fi înăsprite, iar posibilitățile de liberare de răspundere penală vor fi limitate. Guvernul a avizat un proiect de lege a unui grup de deputați prin care se propune modificarea Codului Penal, Codului de procedură penală, Codului contravențional și a Legii privind siguranța traficului rutier. 

Potrivit ministrei justiției, Veronica Mihailov-Moraru, autorii proiectului de lege propun ajustarea cadrului normativ pentru stabilirea unui mecanism mai eficient de combatere a conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate și responsabilizarea persoanelor care băute la volan.

Este vorba despre înăsprirea pedepselor și limitarea posibilităților de liberate de răspundere penală în legătură cu căința activă, schimbarea situației în cazul săvârșirii acțiunii pentru prima oară și reparării prejudiciului sau exceptarea de la regula achitării în jumătate a amenzii, dacă persoana a săvârșit repetat aceeași contravenție în cursul aceluiași an.

Ministra a subliniat că Guvernul avizează proiectul de lege cu necesitatea de a se lua în considerare mai multe propuneri de îmbunătățire. Totodată, urmează a fi corelat cu un alt proiect de lege care prevede modificări la Codul penal și Codul contravențional adoptat în prima lectură de Parlament.