Șoferii care vor urca băuți la volan riscă pedepse mai dure

Ala Găină

Șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate și provoacă accidente rutiere, dar și șoferii care au părăsit locul accidentului vor fi sancționați mai dur. Potrivit unui proiect de lege înaintat în Parlament, aceștia nu vor mai putea beneficia de pedeapsă mai blândă, prin liberarea de răspundere sau de pedeapsă penală. Totodată, în cazul în care aceștia își vor recunoaște vina, vor putea beneficia doar de reducerea prevăzută de lege a limitei maxime a pedepsei, transmite IPN.

De asemenea, se va majora până la 15 ani termenul de închisoare pentru șoferii în stare de ebrietate care au provocat accidente soldate cu vătămarea gravă a sănătății sau decesul persoanei. Persoanele care se aflau în stare de ebrietate atunci când au săvârșit accidentul rutier și au părăsit locul faptei, nu dețineau permis de conducere sau erau privați de dreptul de a conduce mijloace de transport vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Proiectul de modificare a Codului Penal este propus de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Potrivit lor, scopul inițiativei este de a stabili un mecanism de a combate fenomenul conducerii mijloacelor de transport în stare de ebrietate.

Autorii documentului mai propun completarea Codului Contravențional cu o prevedere prin care se stipulează că șoferii care au fost depistați în stare de ebrietate la volan de două sau mai multe ori pe parcursul aceluiași an să fie exceptați de dreptul de a achita jumătate din valoarea contravenției.

Potrivit datelor statistice, în anul 2022, din vina șoferilor beți s-au produs 299 de accidente rutiere în care au murit 24 de oameni, iar 143 s-au ales cu diverse traumatisme.

Proiectul de lege urmează să fie examinat și adoptat în plenul Parlamentului.