dd

Străzile capitalei – casă și masă pentru 30 de cerșetori minori

Olesea Coragău

Printre ei este și un tânăr de 19 ani perfect sănătos care dădea impresia că ar fi invalid. El urcă în căruciorul cu rotile şi merge la cerşit. Băiatul spune că astfel sensibilizează oamenii, iar cu banii cerşiţi îşi cumpără de mâncare și nu îi este frică de nimeni pentru cele 2-3 ore de cerșit pe zi.

Ceilalți minorii au vârstele cuprinse între 11 ani şi 16 ani și sunt originari din Ialoveni, Criuleni, Nisporeni, Teleneşti şi Chişinău. Ei susţin că părinţii cunosc despre ocupaţia lor.

O altă tânără este însărcinată şi are un copil de câteva luni. Spune că nu are o locuinţă, iar din banii cerşiţi cumpără cele necesare copilului. „Medicamente, şerveţele umede, tot ce este aici este pentru copil. Numai că nu am casă. Noaptea nu dorm deloc pentru că umblu pe drumuri cu copilul în braţe. Copilul este răcit”, spune ea.

Poliţiştii au întocmit procese-verbale pentru încălcarea regulilor de circulaţie de către pietoni, întrucât legislaţia în vigoare nu prevede sancţionarea pentru cerşetorie.

Minorii au fost transportaţi la Centrul de plasament „Vatra”. Cei mai mulți evadează, restul și-ar dori să stea în plasament, dar nu sunt ținuți decât trei zile.