Tiraspol

TENSIUNI între Chișinău și Tiraspol! La ce provocări au recurs autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol

Redacția Liber TV

O reacție în acest sens vine din partea Biroului politici de reintegrare, după ce Tiraspolul și-a declarat intenția de a sista temporar activitatea punctelor de înmatriculare. Biroul politici de reintegrare cheamă Tiraspolul „să revină în albia dialogului constructiv” și „să evite măsurile cu caracter unilateral ce vor afecta drepturile locuitorilor din regiune”.

Instituția menționează că problema a fost generată de decizia Tiraspolului de a condiționa preluarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre doar împreună cu plăcuțele care conțin simbolica neautorizată a regiunii separatiste. Biroul precizează că la 22 decembrie, organele vamale ale Republicii Moldova au reținut în cadrul controlului în postul vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și, adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută, care au fost importate pe teritoriul țării de către o companie din regiunea transnistreană.

Tiraspolul își motivează intenția de a sista activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului prin faptul că, de mai bine de o săptămână, autoritățile moldovene nu ar permite accesul transportului de mărfuri în regiunea transnistreană, nici cu numere neutre, nici cu numere transnistrene.

Biroul de reintegrare din Guvernul de la Chişinău a reacționat și la intenția Tiraspolului de a bloca accesul fermierilor din localitățile subordonate Chişinăului la terenurile agricole din raionul Dubăsari, situate după șoseaua Râbniţa-Tiraspol. Restricția ar urma să intre în vigoare începând cu 30 iunie 2022 și vizează în jur de 6500 de hectare de pământ, proprietatea privată a fermierilor din localitățile subordonate Chişinăului. Potrivit responsabililor de la Reintegrare, această decizie este una neîntemeiată și cu o conotație politică, iar mecanismul de acces la terenuri a fost realizat și până acum doar parțial și cu intermitențe de către Tiraspol.

Regimul separatist a decis să interzică accesul fermierilor la terenuri pentru că autoritățile de la Chişinău nu și-ar fi respectat obligațiile din pachetul Berlin Plus, în particular „paragraful 5 din Decizia Protocolului privind utilizarea terenurilor.