De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 12 ore

Transportatorii, amenințați de autorități? Timp de trei zile, șoferii nu vor ieși pe rute

Adrian Sirbu

Transportatorii care intenționează să nu iasă pe rute în următoarele trei zile – 27, 28 și 29 februarie – în semn de protest față de politicile Guvernului, ar fi intimidați, presați și chiar amenințați de oamenii legii și autorități. Declarația a fost făcută de președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, pe 66 februarie. Chiar și așa, Alexa susține că transportatorii sunt „hotărâți să lupte” pentru drepturile lor. 

Președintele APOTA susține că denumirile întreprinderilor care vor participa la protestul de 3 zile, preconizat să înceapă pe 27 februarie, s-ar regăsi pe „liste negre”.

„Conducătorii întreprinderilor de transport au fost amenințați inclusiv cu probleme personale de ordin penal, cu pierderea businessului, etc, doar în scopul de a-i convinge să renunțe la protest. S-a ajuns chiar și la amenințarea șoferilor care sunt îndemnați de către angajații Poliției să iasă la rute chiar și fără actele eliberate de companii de transport, fiind date promisiuni că în aceste zile nu vor fi verificați. Însă dacă nu „vor asculta sfatul” vor fi persecutați pe viitor. Gările auto contactează transportatorii iliciți pentru a-i atrage în procesul de transportare a călătorilor, iarăși făgăduindu-le că nu vor fi sancționați”, a declarat Oleg Alexa.

Listele ar fi fost transmise deja ministrului Transporturilor, Andrei Spînu, precum și Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Ulterior, spune Alexa, „listele” ar fi fost distribuite reprezentanților Cancelariei de stat în teritorii, comisariatelor raionale de Poliție, precum și „primarilor afiliați unui partid politic”.

Amintim că șeful APOTA a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că microbuzele de pe rutele regulate raionale și interraionale nu vor circula în perioada 27-29 februarie. Potrivit lui Alexa, decizia privind suspendarea activității rutierelor vine în contextul refuzului Guvernului de a modifica Codul transporturilor rutiere după propunerile APOTA. În reacție, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că ANTA va interveni „dur” ca să aplice legea pentru toți cei care nu vor ieși pe rute.