Trei moldoveni au fost reținuți la Paris, pentru acte de vandalism. MAE: “Strategie hibridă menită să afecteze imaginea țării”

Adrian Sirbu

Trei cetățeni moldoveni sunt suspectați că au desenat pe pereții din Paris sicrie cu inscripția „Militarii francezi în Ucraina”.  Aceștia au fost arestați, în noaptea de 7 spre 8 iunie, au declarat surse din cadrul poliției pentru Le Parisien.

Desenele au fost descoperite vineri pe mai multe clădiri din arondismentul 7 al Parisului, inclusiv la parterul unui bloc de apartamente.

Un grup a revendicat acţiunea, indicând prezenţa graffiti-ului şi în alte locuri din Paris.

Această acţiune a fost un răspuns la acţiunile nepotrivite ale autorităţilor franceze faţă de activiştii noştri care au depus sicrie lângă Turnul Eiffel”, au scris aceştia referindu-se la o acţiune care a avut loc la 1 iunie, când cinci sicrie au fost descoperite la picioarele Turnului Eiffel.

Potrivit anchetei, cazurile fac parte dintr-o operațiune de destabilizare coordonată din străinătate. Sursa France.Info spune că este vorba de o operațiune venită din Rusia. Apariția sicrielor la Turnul Eiffel a avut loc în contextul în care numeroase știri au anunțat că instructori militari francezi ar urma să meargă în Ucraina, notează Meduza.

Autoritățile de la Chișinău regretă și condamnă acțiunile celor trei moldoveni care au fost reținuți la Paris, pentru acte de vandalism.

„Ne exprimăm regretul profund pentru acest incident și condamnăm cu fermitate acțiunile acestor cetățeni, care fac parte dintr-o strategie hibridă menită să afecteze imaginea internațională a țării noastre. Autoritățile din Chișinău sunt pe deplin dispuse să colaboreze cu partea franceză pentru a clarifica toate circumstanțele acestor fapte și pentru a atrage persoanele responsabile la răspundere”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat.

În momentul arestării suspecților, care a avut loc vineri seară, cei trei aveau asupra lor vopsea, mănuși și șabloane, scrie news.ro.