Hidrocentrale care urmează să fie construite pe  Nistru

Ucraina intenționează să construiască șase hidrocentrale pe Nistru

Silvia Plop

Într-un comunicat de presă, ACC menționează că acest proces ar putea afecta și calitatea apei livrate locuitorilor urbei. În condițiile în care cantitatea apei care ajunge în aval de orașul Novodnevstrovsk (Ucraina) va fi dozată, riscurile ar putea fi destul de mari.

Administrația ,,Apă-Canal Chișinău” dă asigurări că, deocamdată, nu există niciun pericol ca locuitorii capitalei să rămînă fără apă la robinete. În prezent, nivelul apei fluviului Nistru constituie 9,2 m. Acest proces permite livrarea apei la parametrii normali. Zilnic sînt distribuiți peste 200 de mii de metri cubi de apă.

În baza mai multor studii de fezabilitate efectuate anterior, furnizorul de apă propune un șir de măsuri, cum ar fi: construirea mai multor baraje pe Nistru, forarea fîntînilor cu izvor local, precum și identificarea altor surse alternative de apă. De asemenea, la necesitate, se vor majora rezervele de apă din cele 42 de rezervoare de apă din dotare, fiind extinsă extragerea unui volum mai mare de apă din fîntînile arteziene.

Furnizorul mai menționează că Ucraina gestionează bazinul hidraulic al fluviului Nistru, fără să-și coordoneze acțiunile cu Republica Moldova, lucru ce a cauzat inundații în perioada anilor 2008 și 2010, precum și seceta hidrologică din anii 2015–2016