ULTIMA ORĂ! Profesorii din Văsieni avertizează că vor demisiona in corpore dacă autoritățile nu vor redeschide clasa a X-a din liceu

Ala Găină

Situație fără precedent în educație. Întregul colectiv de profesori de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, raionul Ialoveni avertizează că ar putea demisiona in corpore dacă autoritățile nu vor redeschide clasa a X-a din cadrul instituției de învățământ. Se întâmplă după ce clasa a X-a din această instituție nu a fost inclusă în rețeaua școlară pentru anul de studii 2023-2024. 

Profesorii cer păstrarea clasei a X-a la ei în localitate și demisia șefului Direcției raionale Educație, Ion Scutaru. Astăzi, 27 septembrie, reprezentanții liceului au venit la Consiliul raional Ialoveni și Direcția Generală Educație Ialoveni, pentru a depune revendicările.

Situația actuală este extrem de preocupantă, deoarecele elevii clasei a X-a sunt într-un moment crucial al formării lor educaționale, iar refuzul de a-i instituționaliza în Instituția Publică Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” , le încalcă dreptul fundamental la educație și la alegerea instituției școlare”, se arată în solicitarea profesorilor și părinților din Văsieni.

Consiliul a fost notificat de Cancelaria de Stat că decizia prin care s-a deschis o clasă de liceu a fost declarată ilegală. Totuși, administrația raională a lăsat în vigoare deciziile în legătură cu situația acestui liceu.

O zi mai târziu, pe 22 septembrie, Consiliul Raional a aprobat rețeaua de clase unde se regăsea și clasa a X-a din Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”. La 25 septembrie, instituția a fost notificată de Direcția Educație Ialoveni că decizia din 22 septembrie nu se încadrează în prevederile legale. Totodată, Direcția insistă pe scoaterea elevilor din liceul din Văsieni și încadrarea acestora în liceul din Ruseștii Noi, cu asigurarea transportării gratuite.

„Solicităm să fie îndeplinite următoarele revendicări:

  1. Introducerea în rețeaua școlară a clasei a X-a pentru anul de studii 2023-2024;
  2. Să fie recunoscute documentele ce țin de tarifiere pentru Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, s. Văsieni, raionul Ialoveni;
  3. Să fie respectată decizia Consiliului Raional Ialoveni din 22.09.2023 cu privire la aprobarea rețelelor de clase pentru anul de studii 2023-2024”,  se mai arată în solicitarea instituției de învățământ.

Profesorii spun că dacă situația nu va fi remediată până pe 29 septembrie, vor demisiona in corpore.