rr

Un bărbat din satul Tănătari, Căușeni primește facturi cu zero lei

Redacția Liber TV

Și-au instalat panouri solare pe acoperișurile caselor, iar de ceva timp ridică facturi egale cu zero. Sunt și moldoveni fericiți care nu au grija facturilor în această perioadă cu scumpiri, transmite Studio-l.md.

Se numesc “off grid-eri” și au reuşit să devină independenți de utilităţile publice pentru că își produc singuri în gospodărie tot ce au nevoie.

De doi ani Oleg Nastas din satul Tănătari nu mai primește nicio factură pentru utilități la casa lui de aproximativ 100 de metri pătraţi și la magazinul alimentar din apropiere pe care îl are în proprietate, toată aparatura funcționează cu energia captată de la Soare.

Bărbatul a fost primul entuziast din sat care și-a propus să devină 100 la 100 independent energetic. După ce a căutat tot felul de consultanți în acest domeniu la nivel de țară, și-a acoperit jumătate din casă cu panouri solare.

Acum, dacă ai nimerit în centrul satului Tănătari, primul lucru care îți atrage atenția este casa familiei Nastas, care în loc de acoperiș are niște panouri ce zâmbesc la soare.

Oleg Nastas spune că la ora actuală produce 24,5 kw de energie. Casa și magazinul se încălzesc cu centrala cu curent pe care îl preia din reţeaua proprie, iar volumul energetic suplimentar pe care îl produce îl livrează în rețea. Bărbatul afirmă că investiția este meritată, iar economia aproximativă pe an se ridică la circa 60.000 de lei.

Acest stil de viață alternativ, care presupune să nu fii conectat la nicio utilitate publică, se numește “off grid living”.

Conceptul, popular mai ales în Statele Unite și în Europa, prinde și la noi. Drept dovadă, cei care l-au adoptat, au format comunităţi şi sunt asaltați zilnic de întrebări de la doritori. Oamenii din sat se uită acum cu invidie la acest sistem și spun că e timpul să caute și ei surse alternative de energie.

După ce, luna trecută, au ridicat facturi cu cifre exorbitante la cheltuielile de încălzire a clădirilor publice, autoritățile publice locale spun că modelul off-grid trebuie de urmat și de instituțiile statului.

Cei care vor să îşi ridice o casă independentă energetic nu trebuie să se îngrijoreze prea mult, clima Republicii Moldova este prielnică, iar zile cu soare sunt suficiente pentru a asigura tot necesarul de consum.

Vă reamintim că unicul sat inteligent energetic din Moldova este satul Feștelița, acolo toate instituțiile bugetare au facturi zero, asta după ce în sat a apărut un parc cu panouri fotovoltaice, iar autoritățile au reușit să transforme școala, grădinița, casa de cultură și primăria în unele eficiente energetic.

sursa: știri.md