Un nou ultimatum al agricultorilor: „Cerem interzicerea importului de floarea-soarelui până la 31 decembrie”

Ala Găină

 Un nou ultimatum al agricultorilor. Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului să interzică de urgență importul de floarea soarelui în Republica Moldova, cel puțin până pe 31 decembrie 2023. Asta după ce prețul acestei culturi s-a prăbușit până sub doi lei pentru kilogram, cu mai bine de trei lei mai mici față de prețul la bursele internaționale. Fermierii susțin că, în cazul în care Guvernul nu le va auzi cererea, vor fi nevoiți să iasă, din nou, în stradă.

„În prezent fermierii sunt impuși să comercializeze floarea soarelui mult sub prețul de cost. Se repetă scenariu cu grâul și orzul. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor și așa și nu a accesat fonduri europene pentru compensații, falimentul fermierilor micro, mici și mijlocii este foarte aproape”, se arată într-un comunicat al Asociației „Forța Fermierilor”.

Reprezentanții fermierilor spun că fabricile de producere a uleiului vegetal au încheiat deja contracte pentru importul semințelor de floarea soarelui, care urmează să fie aduse în Moldova până la finele anului 2023.

„În acest context, ținând cont de promisiunile anterioare ale prim-ministrului, Asociația Forța Fermierilor cere URGENT să fie interzis importul floarei soarelui în Republica Moldova cel puțin pănă la 31 decembrie 2023. În caz contrar protestele fermierilor sunt inevitabile”, se mai arată în comunicat.