De Ultimă Oră

(VIDEO) Krasnoselski: Suntem de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat de Moldovagaz, suntem gata să plătim

Vadim Krasnoselski, liderul separatist al regiunii transnistrene, a spus că „Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din parte…

Actualizat acum 17 ore

Un tânăr de 17 ani a fost salvat de la înec de salvamarii din parcul Valea Trandafirilor

Ala Găină

În după-amiaza zilei de 26 mai 2024, salvamarii stației de salvare din Parcul „Valea Trandafirilor” din municipiul Chișinău au intervenit prompt la salvarea unui tânăr în vârstă de 17 ani, care risca să se înece. 

Cazul a avut loc  în jurul orei 15:45, pe plaja lacului din Parcul „Valea Trandafirilor”, unde se odihnea un grup de tineri. Doi dintre acești tineri au decis să meargă la scăldat și au intrat în apa lacului. În scurt timp, salvamarii au observat că unul dintre minori a început să se înece, neputând să iasă din apa de unul singur.

Angajații stației de salvare au intervenit imediat și au scos băiatul la mal. Salvamarii i-au acordat tânărului, primul ajutor calificat la fața locului, fără necesitatea internării în spital.

Toate circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite. 

În acest context, IGSU  îndeamnă populația să respecte măsurile de siguranță și recomandă tuturor cetățenilor să fie vigilenți în timpul activităților desfășurate în mediul acvatic.

Astfel, scăldatul se permite doar în locuri special amenajate, dotate cu stații de salvare.

Intrarea în apă în perioada vremii cu temperaturi ridicate prezintă pericol pentru viață. Un adevărat risc în perioada caldă  îl reprezintă șocul termic, care apare atunci, când intrăm în apa rece, după o expunere prelungită la soare.

 De asemenea, se interzice strict scăldatul după consumul băuturilor alcoolice. 

Sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec. Minorii trebuie să fie monitorizați permanent. Maturii sunt rugați să ghideze copiii în apă în locuri special amenajate, dar și să nu le permită aflarea și jocul de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2024, 51 de persoane au fost salvate de la înec, iar 13 și-au pierdut viața în apele bazinelor acvatice.