De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 20 de ore

Un vin din Moldova, desemnat cel mai bun roșu din lume

Ala Găină

Vinul Negre 2017 de la compania Fautor a fost desemnat cel mai bun vin roșu din lume la ultima ediție a Concours Mondial de Bruxelles — una dintre cele mai importante competiții de vinuri din lume, scrie finewine.md.

„Negre 2017 a primit cel mai mare punctaj al juriului la categoria vin roșu. S-a remarcat într-un total de 5 084 de vinuri roșii din întreaga lume, evaluate în competiție”, a precizat pentru Fine Wine Valentina Phillips, Press and Public Relations la Concours Mondial de Bruxelles.

Organizatorii nu au dezvăluit punctajul exact oferit vinului, dar au subliniat că Negre a luat cel mai mare scor. Vinul a luat Marea Medalie de aur, pentru care este nevoie de cel puțin 92 puncte din 100. Negre este un cupaj roșu din 2 soiuri autohtone — Feteasca Neagră și Rara Neagră — maturat 12 luni în butoi de stejar. Vinul a fost remarcat până acum cu aur și la alte concursuri, ca Mundus Vini, Berliner Wein Trophy, etc. Prețul lui de retail este de 370-400 mdl (17-20 euro).

Concours Mondial de Bruxelles a remarcat în comunicat său oficial contribuția Wine of Moldova la ultima ediție.

La Mondial de Bruxelles, Moldova a luat, în clasamentul general, locul 9 în lume după numărul de medalii obținute. Iar în Europa de Sud-Est, țara noastră este lider după numărul de medalii.

Vinurile din Moldova au fost distinse, în total, cu 2 Mari Medalii de aur; 20 de aur și 31 — de argint.

Al doilea vin care a luat Marea Medalie de Aur la Mondial de Bruxelles în 2022 este Cabernet Sauvignon 2020 de la Purcari.

Lista întreagă a vinurilor din Moldova, medaliate cu aur și argint la CMB, poate fi consultată aici.

Printre națiuni, Franța a adunat cel mai mare număr de medalii (445), în special pentru vinurile din Bordeaux și Languedoc-Roussillon. Spania ocupă locul al doilea în clasament, cu 433 de medalii, în special cu vinăriile din Castilla y Leon și Rioja. Țara gazdă Italia este a treia în rating, cu 351 de medalii. Portugalia ocupă locul patru cu 296 de medalii, urmată de China cu 141.

Din punct de vedere al prețului, marile medalii de aur au fost acordate în medie vinurilor din categoria de prețuri 12,5 – 35 de euro, la producător. Medaliații cu aur aveau de obicei prețuri cuprinse între 5 și 12,5 euro. Un studiu intern al Concours Mondial de Bruxelles arată că o medalie a acestei competiții poate crește acest preț cu până la 15%.

Toate vinurile au fost degustate, în orb (fără a se cunoaște țara, producătorul sau prețul) de experți internaționali în domeniul vinului, reprezentând 45 de naționalități, inclusiv subsemnatul.

Procesul riguros de evaluare se bazează pe un model conceput de OIV și Uniunea Internațională a Oenologilor. Medaliile sunt oferite la mai puțin de 30% din vinurile înscrise.

Următoarea sesiune “Alb & Roșu” a Concours Mondial de Bruxelles va avea loc în perioada 12-14 mai 2023, în Istria, Croația, unde competiția își va sărbători cea de-a 30-a ediție.