Undă verde pentru construcția autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa

Adrian Sirbu

A fost făcut primul pas pentru construirea autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa – coridorul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută astăzi de Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, după semnarea Acordului de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții prin intermediul căreia Asociația Mondială a Drumurilor (PIARC) finanțează realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului de construire a autostrăzii, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, în 2024 se va finaliza studiul de prefezabilitate, iar până la finalul anului 2025 se va finaliza și studiul de fezabilitate. Aceste documente prevăd colectarea informațiilor și a datelor cu privire la situația actuală a infrastructurii rutiere, a intensității traficul planificat, evaluarea economică. De asemenea se vor defini punctele geografice și principalii parametri tehnici (lățime etc.) ai autostrăzii. Construirea autostrăzii este un proiect de importanță națională. Autostrada Ungheni – Chișinău – Odesa va conecta centrele economice și industriale regionale ale celor trei țări, va facilita comerțul, dezvoltarea economică și socială, iar Republica Moldova va fi mai aproape de UE, și la nivel de infrastructură.

„Ne dorim cu toții ca acest proiect să se realizeze în termene cât mai restrânse, iar construcția să înceapă cât mai repede. În același timp, trebuie să fim conștienți că astfel de proiecte durează în timp. Din păcate, timp s-a pierdut mult. Aceste studii deja trebuia să fie făcute mulți ani în urmă. Recuperăm acum. Ne vom mișca cât mai repede posibil că în următorii ani să parcurgem celelalte etape: proiectarea, identificarea resurselor financiare, licitarea și inițierea lucrărilor”, a relevat Andrei Spînu.

Construcția autostrăzii este unul din proiectele naționale din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+.