Universitatea de Educație Fizică și Sport va fi absorbită de Universitatea de Stat. Fost rector: „crimă în domeniul culturii sportului”

Ala Găină

Universitatea de Educație Fizică și Sport va fi absorbită de Universitatea de Stat. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern. Deși, anterior, mai multe canale de Telegram scriau că un agent economic privat dorește să preia terenurile acestei instituții de învățământ, ministrul Educației, Dan Perciun neagă acuzațiile și spune că lichidarea universității este una necesară, întrucât are un număr mic de studenți.

Universitatea de Educație Fizică și Sport are 1871 de studenți și are aceleași două domenii de formare profesională Științe ale Educației, Servicii Publice ca și la Universitatea de Stat. O facultate de Sport la USM va pregăti studenți pentru a deveni profesori de educație fizică și sport, antrenori, instructori sportivi, dar și va elabora programe multidisciplinare, luând în considerare varietatea pregătirii profesionale la USM.

Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, atât decizia de a absorbi Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile de Spitalul „Toma Ciorbă”, cât și regorganizarea Universității de Educație Fizică și Sport prin absorbție sunt curajoase, dar necesare.

Eu vreau să vă mulțumesc și dumneavoastră, și doamnei Nemerenco, pentru că vă asumați transformări destul de dificile. Este important lumea să înceteze să rezolve probleme patrimoniale, probleme de rezolvat finanțe, venituri și așa mai departe. Și toată lumea să se concentreze la deservirea cetățeanului, fie la procesul educațional în cazul dumneavoastră, fie la procesul deservirii medicale în cazul lucrurilor pe care le face doamna Nemerenco. Vă mulțumesc mult încă o dată pentru deciziile astea care sunt necesare pentru cetățenii noștri, pentru studenți, pentru pacienți”, a declarat Recean.

Ideea comasării a fost aspru criticată de fostul rector al Universității de Educație Fizică și Sport, Veaceslav Manolachi, care susține că absorbția este o „crimă în domeniul culturii sportului”, iar la mijloc ar sta interesele unor firme pentru terenurile instituției.

„Toate clădirile și terenurile vor trece la USM, dar universitatea va fi impusă să le cedeze la Agenția Proprietății Publice. Asta vor ei să facă. Când eram rector, am fost chemat, în ianuarie 2023, la minister. Atunci mi-au spus că este presiune de sus și trebuie să dăm terenul vizavi de un spital privat și bazinul de înot de după Casa Guvernului, iar eu am refuzat pentru că asta este o crimă în domeniul culturii sportului și le-am zis că dacă fac asta, voi scoate studenții în stradă”, a declarat Veaceslav Manolachi pentru Ziarul de Gardă.

USEFS va trece în gestiunea USM începând cu 2024. Studenții vor finaliza studiile la specialitățile la care au fost înmatriculați inițial și cu respectarea acelorași taxe de studii, stabilite anterior. Transferul personalului din universitatea reorganizată se va realiza conform legislației muncii în vigoare.