UTIL! Din septembrie, facturile pentru gaze vor conține informații noi

Adrian Sirbu

Din septembrie, facturile pentru gazele naturale care ajung la consumatori vor conține date noi. În contextul trecerii la măsurarea gazelor naturale în kilowaţi-oră (kWh), în facturi va fi indicat atât volumul de gaze consumat în metri cubi, conform datelor contorului, cât și echivalentul în kWh și coeficientul de putere calorică superioară.

Totodată, Moldovagaz a anunțat că utilizarea valorilor cantității de energie consumate pentru facturarea consumului de gaze naturale va fi aplicată după ajustarea cadrului normativ în acest sens cât și a programului informațional al întreprinderii cu stabilirea de către autoritatea de reglementare a prețurilor pentru consumatorii finali per unitate de energie (kWh).

Măsurarea gazelor naturale în kilowați/megawați-oră este o practică a țărilor Uniunii Europene și asigură o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor. Pentru a obține consumul în kWh, metrii cubi sunt înmulțiți cu coeficientul de putere calorică.