Va fi extinsă perioada de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli

Adrian Sirbu

Deputații au aprobat, la ședința plenară de astăzi, proiectul de modificare a Legii privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli.

Modificările propuse vizează extinderea, cu 12  luni, a perioadei în care agenții economici care activează în domeniul agriculturii vor beneficia de rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA). Rambursarea se va efectua pentru perioada anilor 2023-2024. De rambursare vor beneficia agenții economici a căror activitate reprezintă, în proporție de 95%, una sau mai multe dintre următoarele activități: cultivarea plantelor din culturi permanente și nepermanente; cultivarea plantelor pentru înmulțire; creșterea animalelor; activități în ferme mixte; activități auxiliare agriculturii şi activități după recoltare. De asemenea, de rambursare vor beneficia și producătorii agricoli care au suportat pierderi ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă pentru importul producției de origine vegetală din Republica Moldova.

În nota informativă a proiectului, autorul inițiativei legislative, deputatul Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, menționează că s-a înregistrat o creștere substanțială a costurilor inputurilor pentru anul agricol 2023, iar scăderea prețurilor la principalele produsele cerealiere a afectat capacitatea de plată a agricultorilor în sensul pregătirii acestora pentru noul sezon agricol.

Se estimează că aproximativ 700 de agenți economici care activează în domeniul agriculturii vor beneficia de rambursarea TVA, iar suma alocată din surse bugetare va fi de circa 285 milioane de lei.

Proiectul de modificare a Legii privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli a fost adoptat în prima și a doua lectură.