Alexandru Plăcintă meditând asupra operei sale

Va întrebaţi cine a realizat caricaturile miniştrilor de la intrarea în Ministerul Transporturilor? Vezi cine este protagonistul

Silvia Plop

Artistul a lucrat timp de trei săptămâni la cele 13 caricaturi. De fapt, miniștri au fost, în total, 14, doar că unul, Tudor Leancă, a activat în această funcție numai o lună, timp foarte puțin ca să se manifeste prin ceva. Astfel, s-a decis să fie scos din listă.

„Mi-a fost interesant să aflu cine au fost miniștrii. Recunosc că nu am știut că au fost așa de mulți. Despre unii nici nu auzisem. A fost complicat în cazul lor, căci nu am putut găsi nimic despre ei nici în internet. Astfel, a trebuit să mă inspir din niște copii xerox, făcute după fotografii din arhiva ministerului”, a declarat Alexandru Plăcintă în luna octombrie a anului trecut untr-un interviu pentru Expresul.com.

Caricaturistul a luat în considerație hobby-urile foștilor miniștri, dar și detaliile ce-i reprezintă.

„Cel mai interesat mi-a fost să aud amintirile angajaților despre foștii miniștri. Victor Țopa, de exemplu, avea obiceiul să stea cu picioarele pe masă. Vasile Botnaru se folosea doar de Mack-uri (calculatoare performante, dintre cele mai scumpe). Toți au avut câte ceva specific, iar eu am încercat să adaug în fiecare lucrare detaliile care îi caracterizează"  a relatat caricaturistul.

De menționat că, Alexandru Plăcintă are lucrări expuse în Palatul Republicii din Chișinău, dar și în Palatul Europei la Strasbourg.