(VIDEO) Festivalul Chitarelor, în memoria celebrului Iurie Sadovnic, va avea loc în raionul Orhei pe 5 și 6 august

Redacția Liber TV

În raionul Orhei vor răsuna în acest weekend ritmuri de folk și rock. Pe 5 și 6 august, în memoria celebrului artist Iurie Sadovnic Orheianu, va fi organizat Festivalul Chitarelor. Evenimentul va avea loc în satul Lopatna, raionul Orhei și va găzdui cele mai bine cotate trupe folk și rock din Republica Moldova.

Potrivit organizatorilor, Festivalul Chitarelor are tematică haiducească și include un program artistic de excepție, susținut exclusiv în format live de artiști renumiți și trupe notorii de muzică folk și rock din Republica Moldova. O condiție de bază este ca fiecare trupă și artist care urcă pe scena mare să interpreteze cel puțin o piesă din repertoriul lui Iurie Sadovnic Orheianu.

Printre artiștii care vor evolua pe scenă se numără: Vali Boghean, Pavel Stratan, Zdob și Zdub, Gândul Mâței, Condorii Negri, Cristofor Aldea Teodorovici, Ion Rață, Viorel Burlacu, Ansamblul etno-folcloric Ștefan-Vodă și alții.

Evenimentul este organizat la inițiativa Consiliului Raional Orhei.

„Festivalul Chitarelor este un eveniment cultural-artistic, organizat în memoria marelui artist Iurie Sadovnic Orheianu, vârful de lance al muzicii folk din Basarabia. Manifestarea este organizată pe malul Nistrului, aproape de locul unde a copilărit maestrul, dar și unde și-a petrecut ultimii ani din viață.

Inițiativa de a organiza un Festival al Chitarelor la Orhei aparține chiar lui Iurie Sadovnic Orheianu, care intenționa să adune la un loc, pe aceeași scenă, toate chitarele din Moldova și toți artiștii care păstrează vie flacăra muzicii folk și împărtășesc aceleași valori cu ale bardului de la Susleni”, spun organizatorii Festivalului.

În paralel, vor fi organizate diverse evenimente cultural-sportive și cu specific tradițional, cum sunt tragerile cu arcul medieval, plimbările cu bărci cu vâsle pe râul Nistru, târg al meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii, drumeții în codru și demonstrații culinare cu specific de tabără, la foc deschis.

Un element important este că doritorii vor putea rămâne peste noapte, într-un camping pentru corturi, amenajat special în acest scop. Programul nocturn include un foc de tabără imens și un show cu artiști amatori, care vor avea acces liber la microfon pe o scenă improvizată și vor putea interpreta piese la chitară, inclusiv din repertoriul maestrului Sadovnic.

Festivalul Chitarelor este un eveniment necomercial, iar intrarea este liberă pentru toți doritorii. Mai multe detalii despre programul evenimentului găsiți pe site-ul chitara.md.