(FOTO/VIDEO) Flashmob la Primăria Chișinău: „Cerem restabilirea Cimitirului Eroilor Români”

Ala Găină

„Cerem reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău!” Este mesajul unioniștilor de la Asociația „UNIREA-ODIP”, care au organizat marți, 9 august, un flashmob în fața Primăriei municipiului Chișinău și au cerut audiență la primarul general al capitalei.

În cadrul evenimentului, unioniștii au tras un semnal de alarmă cu privire la starea dezastruoasă în care a ajuns Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Decebal 17.

„E o rușine națională faptul că în centrul Chișinăului stă două hectare de gunoi. Acest teritoriu este proprietatea municipalității. Nu am venit să facem campanie electorală, nu reprezentăm aici niciun partid. Solicitarea noastră este să reparăm împreună acest cimitir, să asigurăm ordinea publică în inima Chișinăului. Avem lista exactă, din România și din Rusia, înscrisurile care confirmă că pe acest teritoriu sunt înhumați soldați, fapt care exclude orice manipulare cu privire la acest cimitir. 

Pe teritoriul acestui cimitir se pot găsi seringi care provin de la consumul de droguri, gunoaie, au loc furturi, întrucât nu se salubrizează, iar poliția nu patrulează acolo”, a declarat Vlad Bilețchi.

În context, unioniștii au declarat că începând cu ziua de mâine, vor merge la toate ambasadele care au soldați înhumați pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău pentru a cere implicarea misiunilor diplomatice în salvgardarea locului de veci.

„Am pregătit toate schițele, proiectările, inclusiv un deviz de cheltuieli pentru a desăvârși aducerea în ordine a acestui cimitir”, a mai punctat Bilețchi.

„Soarta acestui cimitir este una foarte tristă. A fost batjocorit de bolșevici și transformat în spital, a fost privatizat ilegal, iar acum a ajuns să fie o ruină. Cimitirul Eroilor Români ar trebui să fie monument istoric ocrotit de stat, însă în prezent se află în paragină, iar mormintele eroilor care au luptat pentru patrie zac în delăsare. Solicităm Primăriei Chișinău să intervină la reabilitarea teritoriului adiacent, prin instalarea pavajului și reparația scărilor și pilonilor monumentali. Este de datoria noastră să nu lăsăm uitării acest cimitir, parte a istoriei neamului nostru. Mormintele a peste 1600 ostași din 16 state europene sunt astăzi gunoiște și excremente. Până când?!”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele „UNIREA-ODIP”.

La Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Decebal din Chişinău sunt înhumaţi 1.645 de ostaşi, printre care 431 de români căzuţi în Primul Război Mondial şi 96 de militari români căzuţi în al Doilea Război Mondial. În 2018, Asociaţia „UNIREA-ODIP’ a început un amplu proces de restaurare a Cimitirului, dar lucrările au fost împiedicate.