(VIDEO/FOTO) Unioniștii au comemorat victimele deportărilor staliniste din 6 iulie 1949

Ala Găină

Acum 73 de ani s-a scris una dintre cele mai negre file din istoria neamului românesc și, din păcate, deportările staliniste au consecințe dramatice până în ziua de astăzi. Este mesajul liderului unionist, Vlad Bilețchi, la împlinirea a 73 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia și Nordul Bucovinei. În această dimineață, membrii Asociației „UNIREA-ODIP”, la invitația Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, au depus flori la Monumentul Deportaților de la Gară și au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor represiunilor sovietice.

 Potrivit lui Vlad Bilețchi, deportările, foametea organizată, politica agresivă de deznaționalizare și represiunile staliniste reprezintă și astăzi o rană deschisă a neamului românesc, iar urmările regimului criminal sovietic se resimt până în ziua de astăzi.

 „Astăzi, cei vinovați sunt la putere, au funcții importante, vor să fie parlamentari, au fost președinți, se comportă precum stăpânii. Secera și ciocanul sunt simboluri interzise în toată lumea, așa cum este interzisă și zvastica, simboluri ale morții.

Mai grav este când urmașii victimelor de atunci s-au alăturat călăilor sau sunt ținuți în sărăcie pentru a fi ușor de manipulat, când victimele merg triumfător alături de vinovați”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”.

Menționăm că noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice din istoria românilor basarabeni, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ținuturi cu oameni harnici, vrednici și iubitori de neam. 11 293 de familii de basarabeni, cu un număr total de 35 796 de persoane, dintre care 9 864 bărbaţi, 14 033 femei şi 11 889 copii, au fost deportate în noaptea de 5 spre 6 iulie în Siberia, în lagăre de muncă forţată.