(VIDEO) Noi scumpiri! Din 1 martie, tarifele la transportul public vor crește

Redacția Liber TV

Tariful pentru călătoriile cu transportul public se va majora începând din 1 martie. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. Astfel, tariful va crește cu zece bani pentru kilometru, în cazul curselor naționale și, cu cel mult 20 de bani, în cazul celor locale.

Spre exemplu, pentru o călătorie din Chișinău până la Bălți, cetățenii vor plăti 95 de lei în loc de 80, cu 15 lei mai scump față de prețul anterior. Până la Briceni, moldovenii vor scoate din buzunare 240 de lei, iar până la Cahul – 110 lei.

„Ne este greu de conceput de ce această ramură a fost dată uitării, mi-au confirmat-o și transportatorii. Pe parcursul timpului nu s-a dorit serios să se reformeze sectorul, să se lupte cu transportul ilicit, să se facă regulă în rute, să se facă regulă în autogări etc. În această perioadă, am avut o situație mai complicată, prețurile la carburanți au crescut, iar cererea pentru serviciile de transport a fost afectată de pandemie”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

Potrivit lui Andrei Spînu, va fi modificată metodologia de calcul a tarifelor pentru pasageri și a serviciilor de autogară.

Vom oferi o metodologie de calcul care ia în considerare criteriile de confort și reflectă opinia administrației publice locale. Am spus de mai multe ori că un ministru nu poate stabili tarife pentru toată țara, toate localitățile și ele să fie corecte. Fără implicarea administrației publice locale acest obiectiv va fi greu de atins”, a precizat viceprim-ministrul.

Transportatorii auto au făcut grevă săptămâna trecută, cerând tarife mai mari pentru călătoriile cu transportul public. După întrevederea cu reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, operatorii de transport au anunțat că tarifele la călătoriile în transportul public ar putea crește cu 80 de bani pentru un kilometru la rutele raionale și cu 70 de bani per kilometru la cele interurbane.