(VIDEO) PCCOCS anunță destructurarea unei noi scheme de escrocherie cu criptovalută

Ala Găină

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii de Poliție, anunță destructurarea unei scheme de escrocherie, promovate de centre apel, în forma dobândirii banilor sub pretextul efectuării investițiilor în acțiuni și criptovalută.

Pentru ca să-și realizeze acest scop infracțional, suspecții au plasat publicitate pe internet cu promisiunea unor câștiguri mari – rapid și garantat. Victimele urmau doar să facă click pe adresele din publicitatea creată care ducea spre pagini de internet care conțineau formulare de înregistrare, unde suspecții le cereau victimelor să completeze numele, numărul de telefon și adresa de poștă electronică.

Peste ceva timp, persoanele care urmau să fie înșelate ar fi fost telefonate de suspecți care se prezentau fals ca și consultanți financiari sau brokeri de asigurări. Prin urmare, aceștia le convingeau pe victime să facă pretinsele investiții cu promisiunea unor câștiguri considerabile.

Totuși, într-unul din cazuri, o persoană înșelată care a rămas fără 70.000 lei a sesizat autoritățile, care au intervenit cu percheziții în mai multe sedii din Chișinău, cu sprijinul angajaților „Fulger.” Astfel, în urma perchezițiilor efectuate au fost ridicați 7000 dolari, 990 euro; laptopuri, blocuri de sistem, mijloace de păstrare a informației, cartele telefonice și  cartele bancare, telefoane mobile, documente și înscrisuri relevante anchetei.

După intervenția procurorilor și a polițiștilor, centrele de apel și-au încetat activitatea, iar persoanele cercetate (cu vârste de 35-38 de ani) cu rol de administratori ai companiei vizate, lideri de echipă, precum și operatori telefonici beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Pentru ca să nu cădeți pradă unor astfel de scheme de înșelare, autoritățile de drept vă recomandă:

  • Nu credeți ofertelor de câștig ireal de rapid și de mare;
  • Atunci când navigați pe internet, nu deschideți adrese, anexe sau imagini îndoielnice;
  • Datele personale sau bancare nu trebuie divulgate într-un astfel de context ori în situații similare;
  • Nu transferați bani persoanelor necunoscute, fără ca să consultați un jurist licențiat din Moldova și nu vă înregistrați pe platforme neverificate.

Dacă, totuși, ați devenit victima unei escrocherii, informați imediat Poliția și banca.