(VIDEO) Protest în fața Guvernului! Profesorii și studenții, nemulțumiți de decizia de comasare a universităților

Redacția Liber TV

Protest în fața Guvernului! Mai mulți profesori, reprezentanți ai mediului științific din Moldova și studenți de la Universitatea Agrară și de la Universitatea de Stat din Tiraspol s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale la un protest. Aceștia sunt nemulțumiți de reforma instituțiilor de învățământ superior și spun că decizia a fost luată fără consultări cu cei din mediu educațional. 

„Agrara are viitor”, „Păstrați Agrara pentru țară”, „Reforma universitară – fraudă miliardară” sunt câteva dintre lozincile protestatarilor.

„Este un protest organizat de Sindicatele Universității Agrare, dar cu participarea tuturor reprezentanții instituțiilor de cercetare, în privința proiectului de hotărârea a Guvernului cu privire la absorbția celor 18 instituții de cercetare din Moldova și comansare a universităților.

Noi, savanții, am rugat ca Guvernul să analizeze toate metodele ce țin de această reformă. Nu suntem împotrivă, dar trebuie bine argumentată și evaluate riscurile”, a spus academicianul Ion Mereuță.

Potrivit planului de reorganizare și modernizare a învățământului superior propus de Ministerul Educației, Universitatea Agrară urmează să fie absorbită de Universitatea Tehnică din Moldova, iar Universitatea de Stat din Tiraspol – de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.

Proiectul, suspus dezbaterilor publice la începutul lunii iulie, a stârnit multe controverse. Ministrul Educației, Anatolie Topală, a răspuns criticilor spunând că nu vor fi lichidate instituțiile, ci risipa de bani. Potrivit lui, reorganizarea este necesară pentru că numărul studenților s-a înjumătățit în ultimii ani.