(VIDEO) Respect pentru marile valori! La Chișinău va fi creat Centrul de cultură și artă „Ion și Doina Aldea Teodorovici”

Ala Găină

Omagiu pentru cele două inimi gemene, Ion și Doina Aldea Teodorovici. În curând, în capitală va fi creat Centrul de cultură și artă „Ion și Doina Aldea Teodorovici”. Anunțul a fost făcut de primarul general al capitalei, Ion Ceban. 

Mă bucur să anunț că, în urma consultărilor cu familia Teodorovici, am luat decizia de a crea Centrul de cultură și artă „Ion și Doina Aldea Teodorovici”. Acest centru va fi un spațiu dedicat valorificării și promovării creației celor doi mari artiști ai neamului nostru”, a declarat Ceban.

Edificiul în care va fi amplasată viitoarea instituție culturală se află pe strada Alexei Mateevici, 77, în vecinătatea monumentului regretaților artiști Doina și Ion Aldea Teodorovici, la intrarea în Parcul „Valea Morilor”.

Centrul va fi în gestiunea Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural și va avea ca scop principal organizarea de evenimente culturale, lansări de carte, albume, expoziții și alte activități dedicate creației Doinei și lui Ion Aldea Teodorovici”, a spus Ceban.

De asemenea, familia Teodorovici va pune la dispoziția viitorului Centru partituri, obiecte personale, costume scenice, instrumente, accesorii și alte obiecte care pot fi parte componentă a unui spațiu muzeistic.

Prezent la conferința de presă, fiul regretaților Ion și Doina, Cristofor Aldea Teodorovici și-a exprimat recunoștința pentru faptul că după 31 de ani de la trecerea în eternitate a părinților săi, în capitală va exista un muzeu dedicat celor două inimi gemene.

”31 de ani se împlinesc în acest an de la trecerea în eternitate a lui Ion și Doina Aldea Teodorovici. Am bătut la multe uși și iată de câțiva ani ne-a sprijinit Primăria Municipiului Chișinău pentru organizarea momentelor memoriale la cimitir. 30 de ani nu s-a realizat nimic din ce s-a realizat acum. Noi nu vorbim acum de politică, noi vorbim acum de omenie și de inimile noastre care bat la fel. Voi putea aduce în fața voastră partiturile care nu au mai răsunat până acum. Este vorba de peste 2000 de pagini de partituri simfonice”, a declarat Cristofor Aldea Teodorovici.

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, la ora 2:30, mașina în care se deplasau cântăreții spre Chișinău, s-a lovit de un copac, în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București.

Duetul Ion și Doina Aldea-Teodorovici s-a lansat la o seară de creație a regretatului poet Grigorie Vieru. Prin melodiile lor, au militat mereu pentru Unirea Basarabiei cu România. Ei sunt primii care, în 1989, au cântat despre Unire, despre Limba Română, despre Tricolor și despre Eminescu.