(VIDEO) Zi de doliu național: Republica Moldova își ia rămas bun de la Ion Druță
Astăzi este zi de doliu național, în legătură cu decesul prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță. Toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, este arborat în bernă Drapelul de Stat. Ceremonia funerară a început la ora 9 la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, acolo unde rude, scriitori, persoane publice, dar și simpli admiratori au fost să-și ia rămas-bun de la Ion Druță.
Cu flori și lacrimi în ochi, personalități din cultură, politică, dar și oameni simpli au venit să-și ia rămas-bun de la Ion Druță la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, acolo unde ani la rând, personajele din cărțile sale au prins viață.
Toți cei care l-au cunoscut pe Ion Druță, spun că opera maestrului va dăinui mereu în literatura românească, iar scrierile sale au promovat cele mai frumoase valori, precum bunătatea, dragostea de neam și de sat.
„În scrierile sale, Ion Druță a tratat cu uimitoare forță spirituală, artistică teme morale ale existenței umane. A scris despre duh, trup și suflet, despre identitatea spirituală și identitatea națională. Dar întâi de toate a scris despre destinele oamenilor din această bucățică de țară, peste care a trecut și mai continuă să treacă tăvălugul greu al istoriei, ai acestei istorii sângeroase, ticăloase, nedrepte”, a declarat Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor.
„Ion Druță a știut ca nimeni altul să așeze în tiparele scrisului artistic sufletul nostru, al basarabenilor, dar și al bucovinenilor, freamătul de frunză de dor al poeziei populare, evocarea trecutului, jeluirea vântului în câmpia Sorocii. Din câteva trăsături de condei, din câteva dialoguri simple într-un limbaj cu aromă arhaică, Ion Druță a știut să creeze un univers”, a declarat scriitorul Arcadie Suceveanu.
„Au înmărmurit „Frunzele de dor” și nu-și mai murmură doinele străbune. Nici „Șoaptele de nuc” nu mai șoptesc: Las-că-i bine, Ioane. De aici înainte, prin steaua dumisale, putem vorbi de luare a minte și de grave învâțăminte. Este cazul rar și edificator al cumpenei dintre om și operă”, a declarat Ion Hadârcă, scriitor și fost deputat.
După ceremonia funerară de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, sicriul cu trupul neînsuflețit al scriitorului a pornit spre Soroca în aplauze.
În același timp, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, a fost arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova. Un omagiu a fost adus și de Poliția de Frontieră.
Ministerul Culturii a anunțat că omagiază memoria maestrului Ion Druță prin organizarea a unei serii de evenimente speciale, inclusiv o expoziție retrospectivă, spectacole teatrale și publicarea unei ediții aniversare a operei sale.
Născut în 1928, în localitatea Horodişte, județul Soroca, regatul României, astăzi raionul Donduşeni, Ion Druță și-a dedicat viața scrisului. A publicat numeroase povestiri, nuvele și romane, care au devenit cunoscute peste hotarele țării. Printre cele mai importante opere se numără „Frunze de dor”, „Povara bunătății noastre”, „Ultima lună de toamnă”, „Clopotnița”, „Biserica albă”.