întâlnirea viitorilor juriști cu Tănase

Viitorii juriști de succes s-au întâlnit cu președintele CC, Alexandru Tănase. Iată ce sfaturi au primit

Cristina Parpalov

Evenimentul s-a desfăşurat la Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM), la care au fost prezenţi studenţii de la drept, dar şi persoanele interesate de acest domeniu.

Tema de bază a offline-ului a fost „Locul şi rolul Curţii Constituţionale în cadrul sistemului de drept al Republicii Moldova”. Astfel, Alexandru Tănase a menţionat că CCM este independentă faţă de puterea legislativă, executivă şi judecătorească, ea se supune doar Constituţiei, garantând supremaţia ei, asigurând realizarea principiului separaţiei puterilor în stat, precum şi responsabilitatea statului faţă de cetăţean şi a cetăţeanului faţă de stat; iar funcţia primară a Curții este controlul constituţionalităţii actelor normative şi anularea normelor juridice care contravin Constituţiei, precum şi interpretarea Constituţiei.

Tănase a fost deschis pentru a oferi răspunsuri la toate întrebările adresate de invitați. Astfel, Președintele CCM a afirmat că respectarea drepturilor ține foarte mult de atitudinea societății, dacă aceasta va fi activă și vie, drepturile îi vor fi respectate. În final, răspunzând la o întrebare din public, șeful CCM a declarat că un om de succes în domeniul dreptului constituțional trebuie, în primul rând, să învețe continuu, analizând toată informația critic și minuțios, pentru a-și forma propria opinie, întrucât un jurist bun este un om cult, civilizat și cu un orizont bine dezvoltat.

„În esență, acest offline cu d-nul Alexandru Tănase a contribuit la formarea şi cointeresarea tinerilor studenți ai facultăților de drept din țară, care sunt pe calea de a deveni juriști sau chiar pentru a-şi lărgi orizontul cunoştințelor legate de Curtea Constituțională, locul şi rolul ei în cadrul sistemului de drept al RM. În cadrul acestui offline, participanților le-a fost oferită posibilitatea de a asculta şi a înțelege într-un alt mod tema jurisdicției constituționale.

A fost o întâlnire foarte plăcută şi constructivă şi sperăm în viitor să mai organizăm întâlniri, offline-uri sau discuții la o masă rotundă”, a menționat Victor Filip, organizatorul evenimentului.

Menționăm că Clubul Juriștilor al Ligii Tineretului preconizează și alte evenimente. Pentru ca să fiți la curent cu activitățile acestor tineri viitori profesioniști în drept, urmăriți activitatea Clubului pe pagina de sa de Facebook.