Vlad Bilețchi

Vlad Bilețchi: „Trăim într-o republică în care instanța de judecată îi lasă nepedepsiți pe hoții de miliarde, dar decid că semnul crucii îi discriminează pe moldoveni”

Redacția Liber TV

„Am ajuns să trăim într-o republică în care instanța de judecată îi lasă nepedepsiți pe hoții de miliarde, dar decid că semnul crucii este cel care îi discriminează pe moldoveni. Am ajuns să trăim în țara lui Ștefan cel Mare și Sfânt, care, vorba lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, ține crucea-n ceruri, ară adevăruri, să semnifice un simbol al discriminării. În nebunia și demența voastră, nu uitați că acest popor, în cele mai grele timpuri, a rezistat datorită credinței în Dumnezeu. Să nu creadă neo-comuniștii și neo-marxiștii că ne pot întoarce pas cu pas la ceea de ce am scăpat. Să nu uite – am scăpat de ei odată, vom scăpa și a doua oară”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR Moldova. 

În context, și biserica ortodoxă din Moldova califică „o nedreptate fundamentală” această decizie și sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova „în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice”

„Or, prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară”, se menționează în comunicat.

Mitropolia accentuează că crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri fac parte, din nivelul de bază al educației.

„Istoria bimilenară a creștinismului ne-a demonstrat cât de semnificativ este acest simbol. Spațiul balcanic în care trăim noi, ne-a confirmat importanța și valoarea inestimabilă a Crucii”, susține Mitropolia.

Pe 21 ianuarie 2020, MAI a depus acțiune în contencios administrativ împotriva Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității, Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, prin care a solicitat anularea parțială a deciziei Consiliului din 16 decembrie 2019, prin care s-a decis inclusiv ca MAI să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției și să asigure protecția neutralității serviciului public și a principiului secularismului.