Votat de Parlament! Toți copiii până la doi ani vor primi o indemnizație lunară de 1000 de lei

Redacția Liber TV

Parlamentul a aprobat joi, 15 septembrie, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind prestațiile sociale pentru copii, care reglementează stabilirea indemnizației lunare pentru fiecare copil în vârstă de până la doi ani, în cuantum egal de 1000 lei, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de sat. 


Indemnizațiile vor fi acordate începând cu 1 octombrie anul curent.

În cazul persoanelor neasigurate care beneficiază actualmente de indemnizație pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, în cuantum de 740 lei lunar pentru fiecare copil, această indemnizație se va majora, respectiv, cu 260 lei. Iar persoanele asigurate care actualmente beneficiază de indemnizație în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită conform Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale vor primi 1000 lei lunar suplimentar.

Potrivit Parlamentului, prin modificările operate recent la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vederea realizării măsurii propuse au fost prevăzute mijloace bănești în mărime de 76 321,0 mii de lei pentru aproape 63 de mii de beneficiari, pentru perioada de până la finele anului curent.

Proiectul mai conține reglementări privind achitarea prestațiilor pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor plasați în servicii de tutelă sau curatelă, asistență parentală profesională și casă de copii de tip familial. De asemenea, începând cu 1 octombrie 2022 se va majora până la 500 de lei și indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.

Proiectul urmează a fi votat și în lectura a doua.