„Vrem salarii competitive”. Profesorii Liceului „Gheorghe Asachi” și sindicatele din educație au organizat o acțiune prin care vor să sensibilizeze Guvernul
„Nu neglijați cadrele didactice”, „Vrem salarii competitive”, „Ocrotiți pedagogii prin lege”. Sunt câteva dintre mesajele care au fost enunțate în cadrul unei acțiuni de sensibilizare a opiniei publice și a Guvernului asupra urgentării adoptării Legii antiviolență contra cadrelor didactice și necesității majorării salariilor angajaților din ramură. Îmbrăcați în negru, mai mulți profesori de la Liceul „Gheorghe Asachi”, împreună cu membrii Federației Sindicale a Educației și Științei, au cerut majorarea salariilor angajaților din învățământ și o atitudine mai bună a societății pentru cei care stau la baza viitorului copiilor.
„Mesajul nostru este clar – vrem mai multă atenție față de problemele școlii, față de problemele educației. Din păcate, am ajuns într-o criză de sistem legată de lipsa de cadre. Ieri am avut a patra rundă de negocieri cu ministerul, în care am atins careva obiective, dar, din păcate, să spunem că am atins toate obiectivele nu putem. Situația din țară, din economie nu ne permit să fim foarte optimiști, ieri, Legea Bugetului era pusă pe site, astăzi la 10 trebuia să se discute. Slavă Domnului că nu se face totul în grabă, vor fi dezbateri publice”, a declarat Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei.
Potrivit membrilor sindicatelor din educație, timp de mulți ani, profesorii din țară sunt neglijați și tot mai mult sunt denigrați în societate.
„Cât timp domeniul educației va avea rolul Cenușăresei în societate? Când e vorba de viitorul țării, vorbim nu doar de școli, grădinițe moderne, dotate cu materiale didactice, dar și despre oameni care activează aici”, a declarat la rândul său Margareta Sîrbu, președinta Consiliului mun. Chișinău al FSEȘ.
Ludmila Vărzaru, președinta Consiliului Sindical al Liceului „Gheorghe Asachi” spune că atitudinea autorităților, dar și a societății în general demotivează cadrele didactice, care depun un efort colosal pentru a educa tânăra generație.
„Ne-am adunat să sensibilizăm conducerea țării, societatea că nu mai putem suporta o asemenea atitudine față de noi, față de meseria noastră. Ar fi trebuit să avem condiții necesare pentru a ne putea desfășura meseria de dascăli, să avem atât confortul material, cât și cel psihologic. Odată știrbită imaginea cadrului didactic, e posibil să nu mai fie reabilitată”, a declarat profesoara.
În prezent, din cei peste 33 de mii de pedagogi din școlile din țară, circa 30% sunt trecuți de vârsta de pensionare, iar sistemul educațional duce o lipsă de minimum 2000 de cadre didactice. Acum, salariul unui profesor pornește de la 4000 de lei și ajunge până la 11 mii de lei.