Zdob și Zdub și Frații Advahov, premiați cu distincții de stat

Ala Găină

Reprezentanții Moldovei la Eurovision, Zdob și Zdub și Frații Advahov au fost premiați cu distincțiile „Meritul Diplomatic”, gradul III, în semn de apreciere pentru consolidarea imaginii și profilului cultural al Republicii Moldova în străinătate. Premiul le-a fost înmânat de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu. 

Vicepremierul Nicu Popescu le-a transmis artiștilor aprecierea și admirația pentru prestația excelentă din cadrul concursului, menționând că milioane de europeni au fredonat și dansat pe ritmurile de folclor și rock’n’roll ale piesei „Trenulețul”. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a comunicat că MAEIE, în cooperare cu instituțiile naționale și misiunile diplomatice ale țării noastre peste hotare, va acorda o atenție deosebită popularizării culturii și artiștilor din Moldova.

„Ne vom implica proactiv în promovarea țării și a tuturor celor care sunt stegarii culturii naționale pe plan extern. Pentru țara noastră, diplomația culturală constituie un instrument eficient pentru promovarea valorilor și identității noastre, iar formația Zdob și Zdub și Frații Advahov prin prestația lor de excepție au dovedit că sunt adevărați ambasadori ai culturii noastre.” – a punctat ministrul Nicu Popescu.