Zi importantă pentru creștini. Se împlinesc 31 de ani de la recunoașterea sinodală a reactivării Mitropoliei Basarabiei

Ala Găină

Pe 19 decembrie 1992, Patriarhia Română recunoștea oficial reactivarea Mitropoliei Basarabiei, informează Basilica. În cronologia evenimentelor, pe 14 septembrie 1992, Adunarea Eparhială constituită la Chişinău a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a existat din 1925, fiind sancţionată prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925. A funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

Preasfinţitul Petru Păduraru, Episcop de Bălţi, a fost ales locţiitor de mitropolit al Mitropoliei Autonome a Basarabiei de stil vechi. Adunarea Eparhială a trimis o rugăminte Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Mitropolia Basarabiei să revină sub jurisdicția Bisericii române.

Pe 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei şi printr-un Act Patriarhal şi Sinodal a recunoscut această Mitropolie ca autonomă şi de stil vechi, făcând parte integrantă din trupul Bisericii Ortodoxe Române şi având reşedinţa în Chişinău.

„Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei se săvârşeşte astăzi un act sfânt de adevăr şi dreptate, care reîntregeşte plinătatea comuniunii de credinţă strămoşească şi gândire românească”, se precizează în Actul Patriarhal şi Sinodal.