
Ziua Unirii Basarabiei cu România va fi marcată printr-un concert la Sala cu Orgă din Chișinău, cu genericul „Voci de aur care ne unesc”
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Sala cu Orgă organizează, pe data de 26 martie 2025, pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu România, un recital deosebit de pian și voce special conceput pentru a onora acest moment semnificativ din istoria poporului român.
Sub genericul „Voci de aur care ne unesc” concertul aduce pe scena Sălii cu Orgă din Chișinău o artistă de renume mondial – celebra soprană Elena Moșuc, distinsă cu prestigiosul premiu „Oscar della Lirica” – cea mai importantă recunoaștere internațională în domeniul muzicii de operă, alături de reputata pianistă ieșeană conf.univ.dr. Vasilica Stoiciu-Frunză.
În cadrul recitalului vor răsuna creații din repertoriul universal și românesc, incluzând arii din opere celebre, lieduri și romanțe, punând în lumină valorile culturale românești și relațiile strânse dintre România și Republica Moldova.
Soprana de naționalitate româno-elvețiană, născută în România, la Iași, Elena Moșuc a studiat la Universitatea de Muzică „George Enescu” din orașul natal. A câștigat mai multe concursuri internaționale (cel mai important fiind ARD Wettbewerb – concursul televiziunilor germane, în 1990, care i-a deschis drumul unei cariere internaționale) și i s-au decernat multe distincții și premii prestigioase. În 2005, Președintele României i-a acordat titlul de Ofițer al Artelor, înalta recunoaștere a meritelor eei excepționale. În 2009 a obținut titlul de „Doctor în muzică”, cu calificativul „summa cum laudae” la Universitatea de Muzică din București și a fost desemnată Femeia Anului 2009. În 2010 devine cetățean de onoare al orașului său natal Iași și în 2015 i se acordă Marele Premiu al Operelor Naționale din România, încununând astfel cariera sa internațională de excepție. În 2019 a fost nominalizată de două ori la prestigiosul premiu Opus Klassik, prima – ca cea mai bună soprană a anului și a doua pentru albumul său CD Verdi Heroines (Solo Musica) și a fost proclamată câștigătoarea renumitului „Opera Star” – „Oscar Della Lirica” ca cea mai bună soprană. În 2022, la Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei i-a oferit Crucea Moldava, cea mai mare distincție pentru mireni, iar Ministerul Culturii a onorat-o cu distincția de excelență pentru o excelentă carieră pe scenele internaționale.
Vasilica Stoiciu-Frunză este un muzician cu pregătire universitară muzicologică, pianistică şi managerială care şi-a clădit activitatea artistică pe trei domenii distincte: consultant artistic la Opera Naţională Română Iaşi (1990-2012), pianist colaborativ şi cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi. În cei 22 de ani de implicare în mecanismul de organizare artistică a Operei ieşene, a generat idei novatoare, creative, apreciate la superlativ de specialişti şi public.