Competiție de grație și feminitate. Astăzi are loc Campionatului R. Moldova la Gimnastică Ritmică

Adrian Sirbu

Gimnastele cu cea mai înaltă performanță participă astăzi la Campionatul Republicii Moldova la Gimnastica Ritmică, ediția 2024. Evenimentul se desfășoară în incinta Complexului sportiv al USMF „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, iar scopul este identificarea celor mai bune sportive, pentru a forma lotul național care ne va reprezenta țara pe arena internațională, transmite Ziua.md. 

Federația moldovenească de profil, organizatorul campionatului, anunță că evenimentul se desfășoară în conformitate cu cele mai înalte standarde de arbitraj, în vederea asigurării transparenței și obiectivității în aprecierea sportivelor.

La concurs participă 46 de gimnaste din cluburile și școlile de profil din Republica Moldova (25 de Junioare și 22 Senioare). Junioarele luptă inclusiv pentru obținerea titlului de candida în Maestru ai Sportului și au vârste cuprinse între 14 și 15 ani. Senioarele sunt sportivele care au depășit limita de vârstă de 16 ani. Ele execută un program tehnic complex și aspiră la obținerea titlurilor de Maeștri ai Sportului.

Sportivele vor concura fiecare cu 4 exerciții cu cele 4 obiecte portative – cerc, minge, măciuci și panglică, în conformitate cu regulamentul tehnic al Federației Internaționale de Gimnastică. Regulamentul concursului prevede aprecierea celor mai bune gimnaste la proba individual compus (punctajul total obținut la cele 4 exerciții din concurs), pe obiecte separate și pe echipe.

Evenimentul sportiv a început la ora 9:00 dimineața, cu evoluția junioarelor, iar deschiderea oficială a Campionatului va avea loc între orele 14:30 și 15:30, când se va desfășura și ceremonia de premiere a junioarelor. După aceea, pe covor vor intra senioarele, iar câștigătoarele vor fi desemnate și premiate începând cu ora 21:00.

Campionatul Republicii Moldova la Gimnastică Ritmică este organizat sub egida Federației și a Ministerului Educației și Cercetării, responsabil și de domeniul sportului.

Gimnastica ritmică este o probă sportivă olimpică, practicată de fete cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani. În Republica Moldova, acest sport este foarte popular și este practicat atât la nivel profesionist, cât și de către amatori, în cadrul școlilor publice cu profil sportiv, precum și în cadrul cluburilor private.