EURO 2024: Franţa s-a calificat în semifinale, după o victorie la penalty-uri cu Portugalia

Adrian Sirbu

Selecţionata Franţei s-a calificat în semifinalele Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Portugalia cu scorul de 5-3, la loviturile de departajare, vineri seara, pe Volksparkstadion din Hamburg, într-un meci în care scorul a fost alb, 0-0, atât la finalul celor 90 de minute, cât şi după prelungiri. 

La Hamburg, portarul lusitan Diogo Costa a respins extraordinar bomba lui Theo Hernandez, din minutul 20, iar în minutul 61 a fost rândul portarului francez, Maignan, să intervină la dubla ocazie Brunos Fernandes şi Joao Cancelo.

După numai două minute, goalkeeperul cocoşilor galici a respins cu o paradă şutul lui Vitinha, pentru ca după aceea să blocheze şi încercarea lui Cristiano Ronaldo de a înscrie cu călcâiul.

În minutul 66 a fost rândul lui Kolo Muani să rateze, pentru Franţa, şi numai intervenţia lui Ruben Dias l-a salvat pe Diogo Costa de la primirea unui gol. Camavinga a şters bara cu un şut în minutul 7, pentru ca Dembele să trimită puţin pe lângă vinclu, în minutul 73.

Primele 90 de minute s-au încheiat fără gol, iar în prelungirile meciului nici una dintre cele două formaţii nu au reuşit să dea lovitura decisivă, astfel încât s-a ajuns la loviturile de departajare.

Ousmane Dembele a transformat pentru Franţa, Cristiano Ronaldo a egalat, Fofana i-a readus pe francezi în avantaj şi Bernardo Silva a făcut 2-2.

Kounde a executat impecabil şi a înscris în timp ce Joao Felix a trimis în bară.

Barcola a dus avantajul francezilor la două goluri, 4-2.

Nuno Mendes i-a menţinut pe luistani în joc însă Theo Hernandez a marcat şi a dus Franţa în semifininala cu Spania.

Cristiano Ronaldo a jucat probabil ultimul său meci la un turneu final şi este primul Euro la care nu înscrie niciun gol.