Euro 2024: Italia, calificare dramatică în prelungiri cu Croația, scor 1-1. Albania nu oprește Furia Roja într-un meci terminat 0-1. Programul meciurilor de marți

Ala Găină

Italia a detronat Croația de pe locul al doilea, după ce Luka Modric a marcat în minutul 55. Eurogolul lui Mattia Zaccagni din minutul 98 s-a dovedit decisiv în meciul de la Leipzig. Astfel, Italia a trecut mai departe și va întâlni Elveția în optimi pe 29 iunie, în timp ce Croația ocupă locul 3, fără vreo șansă reală de calificare, potrivit UEFA.

Luka Modric a fost numit Jucătorul Meciului. „A devenit cel mai în vârstă jucător care a marcat un gol la Euro și a finalizat 14 pase în ultima treime, într-o prestație excelentă”, a remarcat Comisia de Observatori Tehnici a UEFA.

Albania nu a reușit să oprească dominarea Spaniei în grupa B, într-un meci încheiat 0-1 pentru echipa lui Luis de la Fuente. Singurul gol al meciului a fost marcat de Ferran Torres după o finalizare din interiorul careului. Spania rămâne neînvinsă în grupă și nu a primit niciun gol în cele trei partide. În paralel, Albania este eliminată de pe locul 4 cu doar un punct.

Ferran Torres a fost desemnat Jucătorul Meciului. „Torres a fost periculos pe tot parcursul meciului. A creat oportunități prin lansările între liniile de fund când Spania avea posesia și a arătat o mare capacitate de muncă în apărare. Unul dintre cei mai periculoși atacanți ai Spaniei și, în cele din urmă, câștigătorul meciului,” a declarat Comisia de Observatori Tehnici a UEFA.

Ziua de marți ne așteaptă cu un program de meciuri nemaivăzut până acum la Euro 2024: patru partide într-o zi, două din grupa D la ora 19:00 și două din grupa C la ora 22:00.

Franța – Polonia va fi difuzat de la ora 19:00 și se va juca pe BVB Stadion din Dortmund. Franța se va califica în optimi dacă câștigă împotriva Poloniei sau dacă Austria nu învinge Olanda. Dacă Franța și Olanda termină la egalitate de puncte, clasamentul se va face pe criteriile UEFA, cel mai probabil golaverajul și golurile înscrise fiind decisive, deoarece meciul direct s-a terminat la egalitate. În cel mai rău caz, Franța poate să se califice în optimi de pe locul 3. Polonia este deja eliminată din turneu.

Olanda – Austria se va juca pe Olympiastadion din Berlin. Olanda se va califica în optimi dacă învinge Austria și va câștiga grupa dacă bate și Franța nu, sau dacă face egal și Franța pierde. Olanda va termina pe locul al doilea dacă face egal și Les Blues câștigă. Austria se va califica în optimi dacă câștigă cu Olanda și va câștiga grupa dacă  selecționata lui Deschamps nu învinge. Dacă face egal și Franța pierde, Austria va termina pe locul al treilea, după Franța.

Anglia – Slovenia se va juca pe RheinEnergieStadion din Köln. Anglia are cea mai mare șansă de a se califica în optimi, indiferent de locul de pe care o va face. Englezii vor câștiga grupa dacă bat Slovenia sau dacă face egal și Danemarca nu câștigă. În caz de egalitate de puncte între Anglia și Danemarca, locurile se vor decide după aceleași criterii. Anglia nu poate termina mai jos de locul trei. Slovenia se va califica în optimi dacă învinge Anglia și va câștiga grupa dacă Serbia bate Danemarca. Dacă Slovenia și Danemarca câștigă, locurile se vor decide după regulile UEFA. Calificarea pentru Slovenia se poate decide în clasamentul celor mai bune echipe de pe locul 3, dacă slovenii remizează și sârbii pierd.

Danemarca – Serbia se va juca pe Munich Football Arena din München. Echipa daneză va ajunge în optimi dacă învinge Serbia. În cazul în care ambele meciuri din grupa C se termină egal, locurile al doilea și al treilea vor fi stabilite conform criteriilor UEFA. Danemarca nu va putea ajunge în optimi dacă pierde, iar Slovenia evită înfrângerea. Serbia se va califica în optimi dacă învinge Danemarca și Slovenia nu câștigă împotriva Angliei. Dacă Serbia și Slovenia câștigă, Serbia va fi pe locul al treilea, după Anglia.