(FOTO) Victoria României în fața Ucrainei, în imagini. Edi Iordănescu a intrat în istorie

Adrian Sirbu

Echipa națională de fotbal a României a debutat, luni, 17 iunie, cu o victorie clară la EURO 2024, 3-0, în fața Ucrainei. Golurile au fost marcate de Stanciu (29′), Răzvan Marin (53′) și Drăguș (57′).

Meciul s-a disputat la Munchen, iar pe stadion au fost prezenți aproximativ 30.000 de suporteri români.

La final, jucătorii au sărbătorit succesul alături de „Marea galbenă”, așa cum a fost denumită galeria „tricolorilor”. Au fost lacrimi de bucurie, atât în tribune, cât și pe teren.

Victoria a fost sărbătorită și pe străzile din România. În București, fanii s-au strâns în Piața Universității, locul în care pe vremuri erau celebrate marile succese obținute de „Generația de Aur”.

După acest succes senzațional, Edi Iordănescu a intrat în istorie. Acest lucru s-a întâmplat la doar o zi distanță după ce tehnicianul a împlinit 46 de ani.

Fiul cel mare al lui Anghel Iordănescu a devenit al doilea selecționer român care a obținut o victorie la un turneu final de Campionat European și primul care a reușit acest lucru fără ca echipa națională să primească gol.

Până la meciul cu Ucraina, singurul nostru succes de la EURO fusese obținut în urmă cu 24 de ani, când România a învins Anglia cu 3-2. La acea vreme, selecționerul „tricolorilor” era legendarul Emeric Ienei.

Edi Iordănescu mai are nevoie de o singură victorie pentru a deveni cel dintâi selecționer român care bifează două succese la EURO.

Această performanță istorică ar putea fi obținută chiar sâmbătă, 22 iunie, când „tricolorii” vor întâlni Belgia, la Koln, de la ora 22:00, în cel de-al doilea meci pe care îl vor disputa în Grupa E de la Campionatul European.

Miercuri, 26 iunie, la Frankfurt, de la ora 19:00, România va juca împotriva Slovaciei.