Jocurile Olimpice 2024 s-au încheiat cu un spectacol impresionant pe Stade de France

Ala Găină

Jocurile Olimpice 2024 s-au încheiat duminică, 11 august. Organizatorii au pregătit o ceremonie de închidere plină de surprize și nume mari din lumea muzicii care au pus în scenă momente artistice impresionante. Ceremonia a omagiat și cei 45.000 de voluntari care s-au implicat la această ediție a Jocurilor Olimpice și a inclus tradiționala paradă a sportivilor, cu cei mai merituoși dintre aceștia purtând drapelul țărilor pe care le reprezintă.

Sportivii au făcut turul de onoare al stadionului, iar unii dintre ei au purtat la gât medaliile câștigate la competiția olimpică.

În debutul ceremoniei de închidere a JO 2024, artista franceză Zaho de Sagazan și corul Academiei Haendel-Hendrix au interpretat, în Jardin des Tuileries, melodia „Sous le ciel de Paris” de Edith Piaf, potrivit Le Monde.

Înotătorul francez Leon Marchand (patru medalii de aur şi una de bronz), unul dintre starurile Jocurilor de la Paris, a apărut în Grădinile Jardins Tuileries, şi a preluat flacăra olimpică într-un felinar, pentru a o transporta pe Stade de France.

În timpul ceremoniei, un grup de acrobați a pus în scenă un moment artistic pentru a evoca apariția Jocurilor Olimpice în secolul al XIX-lea, ca urmare a eforturilor baronului Pierre de Coubertin.

Delegaţia Statelor Unite a încheiat Jocurile de la Paris pe primul loc graţie medaliei câştigate în ultima probă a competiţie, baschet feminin (67-66 cu Franţa), cu care a egalat China la medaliile de aur (40-40), depăşind-o pe cele de argint (44-27).

Americanii (40-44-42) au ocupat primul loc, urmaţi de China (40-27-24), Japonia a urcat pe locul al treilea (20-12-13), Australia este a patra (18-19-16), iar Franţa s-a clasat pe cinci (16-26-22) etc.

România a reuşit să devanseze naţiuni sportive importante, precum Serbia, Cuba, Croaţia, Cehia, Kazahstan, Polonia, Grecia sau Turcia, potrivit Agerpres.