Medalia de bronz rămâne la gimnasta română Ana-Maria Bărbosu. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a respins contestația americanilor

Ala Găină

Curtea de Arbitraj Sportiv a decis ca medalia de bronz obţinută la Jocurile Olimpice din Paris să rămână la Ana-Maria Bărbosu.  Anunţul a fost făcut de Federaţia Română de Gimnastică. Oficialii români au declarat că TAS a respins apelul formulat de Federaţia de Gimnastică a Statelor Unite, Jordan Chiles, şi Comitetul Olimpic al Statelor Unite de a redeschide cazul concursului de la sol.

Astfel, sportiva americană revine pe poziţia a 5-a, acolo unde se clasa înainte ca americanii să depună contestaţie şi să genereze un scandal de proporții. Din păcate, Sabrina Voinea a rămas pe poziţia a 4-a, deşi toate probele prezentate demonstrau clar că nu păşise în afara covorului.

În acelaşi timp, Federația Română de Gimnastică încearcă să pună stop atacurilor dure împotriva gimnastelor Jordan Chiles, Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea, și în special împotriva Nadiei Comăneci al cărei sprijin a fost întotdeauna în favoarea tuturor celor trei sportive.

„Federația Română de Gimnastică dorește să anunțe faptul că TAS, printr-o comunicare oficială transmisă în urmă cu câteva minute, a respins solicitarea formulată de Federația de Gimnastică a Statelor Unite, Jordan Chiles, și Comitetul Olimpic al Statelor Unite de a redeschide cazul”, a transmis luni seara FRG.

„USA Gymnastics a fost notificată luni de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv că regulile lor nu permit ca o hotărâre arbitrală să fie reconsiderată chiar şi atunci când sunt prezentate noi dovezi concludente”, a confirmat într-un comunicat federaţia americană de gimnastică, potrivit Associated Press.

Conform federației române, TAS a subliniat că pe parcursul procedurilor „s-a stabilit în mod concludent prin înregistrările oficiale furnizate de Federația Internațională de Gimnastică, necontestate de nicio parte în timpul procedurilor” faptul că acea contestație depusă de dna. Landi a fost transmisă tardiv, după limita de 1 minut.