Noi controverse la Jocurile Olimpice! Doi boxeri bărbați „transgender” au fost autorizați să concureze în calitate de femei, deși au fost descalificați la Campionatele Mondiale

Ala Găină

Comitetul Olimpic Internațional a autorizat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a doi bărbați boxeri „transgender”, care să concureze împotriva unor femei. Vestea a stârnit indignare în rândul fanilor sportului, mai ales după ce pe rețelele sociale a devenit viral un video care arată cum unul dintre aceștia provoacă răni serioase unei adversare femei, prin loviturile pe care i le aplică în cap.

Algerianul Imane Khelif, care a concurat joi, a fost descalificat de Asociația Internațională de Box din cauza nivelurilor ridicate de testosteron înainte de o luptă pentru medalia de aur la campionatele mondiale feminine. Dublul campion mondial din Taiwan, greutate-pană, Lin Yu-ting, programat să lupte în numele Taipeiului Chinez vineri, a pierdut, de asemenea, o medalie de bronz la New Delhi în urma unui „test biochimic pentru eligibilitatea de gen”.

Surse din organizarea a Jocurilor Olimpice au declarat anterior pentru Telegraph Sport că nu existau sportivi cunoscuți care sa fie ca transgender, sau cu diferențe de dezvoltare sexuală (DSD) la aceste jocuri la categoriile feminine. Dar Khelif și Lin se confruntă acum cu un control intens de echitate pentru campaniile sportive feminine, după ce luni CIO a confirmat, spunând efectiv că cei doi bărbați au îndeplinit criteriile pentru a concura la femei.

Notele oficiale Paris 2024 privind ambii sportivi confirmă că ambii au fost descalificați anterior la alte evenimente majore. Khelif a declarat că a fost „descalificat cu doar câteva ore înainte de confruntarea împotriva lui Yang Liu (CHN) la Campionatele Mondiale din 2023 de la New Delhi, India, după ce nivelurile sale ridicate de testosteron nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate”.

Lin a declarat că „la Campionatele Mondiale din 2023 de la Delhi, India, Lin a fost privată de medalia de bronz după ce nu a îndeplinit cerințele de eligibilitate pe baza rezultatelor unui test biochimic”.

„A fost prima dată când unui atlet din Taipei chinez i s-a cerut să facă un test biochimic pentru eligibilitatea de gen, de când IBA a început să folosească noua metodă de testare”, se adaugă notele.

Personalități importante din box și-au exprimat consternarea față de faptul că au fost autorizați să concureze la Paris. Barry McGuigan, care a deținut titlurile WBA și liniare de greutate penă din 1985 până în 1986, a postat pe rețelele de socializare: „Este șocant că li s-a permis să ajungă până aici, ce se întâmplă?”

Comunitatea sportivă internațională este revoltată de decizia Comitetului Olimpic, iar tot mai multe femei din lumea sportului avertizează că includerea bărbaților trans în competițiile de box la femei poate duce la consecințe letale.