România – Belgia, la Euro 2024. „Tricolorii” joacă azi al doilea meci la turneul final

Adrian Sirbu

Reprezentativa României va evolua, sâmbătă, de la ora 22.00, la Koln, în compania Belgiei, în al doilea meci din grupa E de la Campionatul European de fotbal.

România e pe primul loc în grupa E înaintea duelului cu Belgia. Surprinzător, Belgia se află pe ultimul loc înainte de meciul cu România. O victorie le-ar aduce cert calificarea tricolorilor în optimi. Şi cu un egal tricolorii ar fi în proporţie de 99% calificaţi în optimile de finală de la EURO 2024.

Belgia a fost învinsă surprinzător, în prima etapă a grupei E de la EURO 2024, de Slovacia, cu 1-0. Singurul gol al întâlnirii a fost marcat de Ivan Schranz, care a deschis scorul şi în meciul Slovacia-Ucraina 1-2.

De asemenea, o înfrângere în fața Belgiei nu ar fi dramatică. Toate echipele ar ajunge în ultima rundă cu 3 puncte, iar calificarea s-ar decide după ultimele două jocuri: Slovacia – România și Belgia – Ucraina. Există șanse importante, datorită victoriei la scor în fața Ucrainei, ca România să obțină calificarea în optimi și cu 3 puncte.

Selecţionerul României a transmis la conferinţa de presă de dinainte de meciul cu Belgia că nu vom vedea prea multe schimbări în primul 11 al naţionalei, faţă de partida cu Ucraina. Tricolorii au obţinut o victorie istorică, cu 3-0. A fost a doua victorie a României la un Campionat European şi prima la o diferenţă atât de mare de scor. Românii mai învinseseră Anglia la EURO 2000, cu 2-1, obţinând astfel calificarea în sferturile de finală. Au fost învinşi în sferturi de Italia, cu 2-0.

Potrivit site-ului UEFA, România și Belgia s-au întâlnit de 12 ori până acum: 5 victorii România, două remize și 5 succese Belgia.