ff

Noi specii marine exotice, descoperite în Marea Java

Corina Bezer

În timpul acestei expediţii de 14 zile, realizată în martie şi aprilie de o echipă de la Universitatea Naţională din Singapore (NUS) şi de la Institutul de Ştiinţe din Indonezia (LIPI), cercetătorii au explorat o zonă vastă din Oceanul Indian din apropierea coastei sudice a Java şi în strâmtoarea Sunda ce separă această insulă de Sumatra.
„Aceasta este o zonă din Oceanul Indian care nu a fost explorată niciodată pentru vieţuitoarele din apele de mare adâncime aşa că nu ştiam ce vom găsi'', a declarat pentru AFP Peter Ng, un specialist în crabi şi director al Muzeului de istorie naturală Lee Kong Chian al NUS.
''Am fost foarte surprinşi de descoperiri'', a mai spus el adăugând că este vorba despre specii exotice complet noi pentru lumea ştiinţifică, care ''ne spun că în această parte a Indoneziei se petrec lucruri pe care nu le cunoaştem''.
Trei noi specii noi de păianjen-crab au fost descoperite în expediţia în timpul căreia au fost explorate 63 de zone, se precizează într-un comunicat. Unul dintre aceştia avea o placă ce îi proteja ochii, ce semăna cu nişte urechi supradimensionate, iar altul avea culoarea portocaliu strălucitor.

Printre alte descoperiri se numără o nouă specie de crab pustnic cu ochi verzi strălucitori, după cum a menţionat omul de ştiinţă din Indonezia Dwi Listyo Rahayu, expert în crabi şi participant la expediţie.
O altă noutate este o specie de crevete cu ochi strălucitori, ce reflectă lumina.

Profesorul Ng a declarat că oamenii de ştiinţă vor studia în detaliu peste 12.000 de vieţuitoare din 800 de specii pe care le-au adunat în timpul expediţiei şi vor publica rezultatele muncii lor în anul 2020.

Nina Golban, reporter – stagiar

Sursă foto: agerpres.ro