ff

Noi specii marine exotice, descoperite în Marea Java

Vineri, 20 aprilie 2018, 10:53

Un crab pustnic şi un crevete cu ochi reflectorizanţi figurează pe o listă cu peste o duzină de noi specii marine exotice descoperite în cursul unei expediţii în apele de mare adâncime din largul insulei indoneziene Java, au anunţat joi oamenii de ştiinţă, scrie agerpres.ro.

În timpul acestei expediţii de 14 zile, realizată în martie şi aprilie de o echipă de la Universitatea Naţională din Singapore (NUS) şi de la Institutul de Ştiinţe din Indonezia (LIPI), cercetătorii au explorat o zonă vastă din Oceanul Indian din apropierea coastei sudice a Java şi în strâmtoarea Sunda ce separă această insulă de Sumatra.
„Aceasta este o zonă din Oceanul Indian care nu a fost explorată niciodată pentru vieţuitoarele din apele de mare adâncime aşa că nu ştiam ce vom găsi'', a declarat pentru AFP Peter Ng, un specialist în crabi şi director al Muzeului de istorie naturală Lee Kong Chian al NUS.
''Am fost foarte surprinşi de descoperiri'', a mai spus el adăugând că este vorba despre specii exotice complet noi pentru lumea ştiinţifică, care ''ne spun că în această parte a Indoneziei se petrec lucruri pe care nu le cunoaştem''.
Trei noi specii noi de păianjen-crab au fost descoperite în expediţia în timpul căreia au fost explorate 63 de zone, se precizează într-un comunicat. Unul dintre aceştia avea o placă ce îi proteja ochii, ce semăna cu nişte urechi supradimensionate, iar altul avea culoarea portocaliu strălucitor.

Printre alte descoperiri se numără o nouă specie de crab pustnic cu ochi verzi strălucitori, după cum a menţionat omul de ştiinţă din Indonezia Dwi Listyo Rahayu, expert în crabi şi participant la expediţie.
O altă noutate este o specie de crevete cu ochi strălucitori, ce reflectă lumina.

Profesorul Ng a declarat că oamenii de ştiinţă vor studia în detaliu peste 12.000 de vieţuitoare din 800 de specii pe care le-au adunat în timpul expediţiei şi vor publica rezultatele muncii lor în anul 2020.


Nina Golban, reporter – stagiar

Sursă foto: agerpres.ro