Victoria Furtună: „Oamenii de pe malul stâng al Nistrului au devenit o momeală, PAS vrea să distragă atenția de la incompetența și trădarea sa”
„Criza umanitară din Transnistria și oamenii de pe malul stâng al Nistrului au devenit o momeală prin sacrificarea căreia PAS vrea să distragă atenția de la incompetența și trădarea sa”. O spune fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună în contextul crizei energetice din Republica Moldova și a eventualei sistări a livrării gazului în regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025.
„Campania lansată de PAS în mass-media privind criza umanitară din Transnistria, după sistarea livrărilor de gaze, a fost intens promovată de conducerea partidului. Deși aparent manifestă grijă față de oamenii de acolo, în realitate urmărește intenții murdare de a resuscita conflictul transnistrean și de a distrage atenția publicului. În fiecare zi ni se spune că malul stâng a consumat gaze fără să plătească, iar din această cauză, după sistarea livrărilor de gaze, vom reveni la deconectări de curent. Mai mult, ni se promite că, atunci când curentul va fi disponibil, vom plăti de 2-3 ori mai mult”, a scris Victoria Furtună.
Potrivit președintei Asociației „Vox Populi, Vox Dei”, Chișinăul evită să menționeze că, până acum, Republica Moldova a beneficiat de cel mai ieftin curent electric din Europa datorită Tiraspolului.
„Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului își doresc pace și bunăstare. Guvernarea ar trebui să se concentreze pe aceste obiective, nu pe jocuri de culise și explicații privind cauzele celei mai grave crize energetice din istoria Republicii Moldova”, a conchis Victoria Furtună.
Luni, 16 decembrie, a intrat în vigoare starea de urgență în energetică, măsură votată de 56 de deputați PAS. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) are autoritatea de a emite dispoziții cu caracter executoriu pentru autorități, agenți economici, instituții publice și cetățeni.Precizăm că Republica Moldova riscă să fie afectată grav de o criză energetică dacă Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Potrivit autorităților, în această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300.000 de cetățeni, de asemenea există riscuri majore pentru stabilitatea sistemului energetic, dar și perturbări economice severe și creșterea prețurilor.