(VIDEO) Victoria Furtună, în apărarea Transnistriei: „Miroase a ultimatum pe seama crizei și nevoilor oamenilor simpli, afectați de jocurile politicienilor”

Ala Găină

„Miroase a ultimatum pe seama crizei și nevoilor oamenilor simpli, afectați de jocurile politicienilor”. O spune fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună, după ce, în ultima perioadă, se discută tot mai intens despre eventuale scenarii atunci când Ucraina va opri tranzitul de gaze rusești pe teritoriul său. Candidata la prezidențiale a luat apărarea Transnistriei, spunând că oamenii din stânga Nistrului sunt sortiți să fie folosiți de conducerea de la Chișinău în jocurile sale politice. 

„Guvernul totuși așteaptă cu nerăbdare ca Ucraina să blocheze tranzitul gazului rusesc și va face ca Transnistria să nu poată primi gaze gratuite de la Moscova. În aceste condiții, guvernarea de la Chișinău, împreună cu cei mai mari experți în combinațiile cu gaze, se pregătesc să înceapă a vinde gaze la Tiraspol aduse din Occident prin conductă în regim revers. Ministrul Energiei anunță cinic că Transnistria nu are posibilitate să plătească nici măcar cel mai mic preț pentru gaze, după decenii de eschivare de la plată. Aceasta, după opinia lui, va genera o criză umanitară, falimentând toate întreprinderile și lăsând oamenii în frig în mijlocul iernii. Parlicov spune că Tiraspolul va fi nevoit să cedeze independența pentru a obține gaze gratuite sau ieftine de la Chișinău”, a declarat Victoria Furtună într-un clip video.

În context, candidata a adresat mai multe întrebări ministrului Energiei, Victor Parlicov.

„Domnule Parlicov, pe lângă faptul că aici miroase a ultimatum pe seama crizei și nevoilor oamenilor simpli, afectați de jocurile politicienilor, apare întrebarea – dar cu cei de pe malul drept cum rămâne? Cine va plăti gazul scump pentru ei? Poate ne răspundeți la aceste întrebări”, a conchis Furtună.

Chișinăul dorește să se păstreze ruta tradițională de livrare a gazelor în regiunea transnistreană, pentru că asta ar simplifica lucrurile, ar însemna că rămân condițiile actuale de funcționare, a declarat anterior ministrul Energiei, Victor Parlicov. Pe de altă parte, ministrul a menționat că nu crede că tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi sistat, deoarece nimeni nu-și dorește o destabilizare în regiunea transnistreană.

Parlicov a menționat că autoritățile iau totuși în calcul și scenariul în care nu va continua livrarea de gaze prin ruta tradițională.

„Asta nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla, deși partea ucraineană insistă, inclusiv am văzut declarațiile domnului Zelenski că nu va mai exista un tranzit prin Ucraina. Insistă și câteva țări din UE. Noi trebuie să fim gata, indiferent care va fi ruta de livrare a gazului”, a adăugat Parlicov.