Ce deprindere nu te lasă să dormi nopțile?
Relația dintre somn și dietă este una complicată. Conform cercetărilor recente consumul de fibră, zahăr și grăsimi pot cauza probleme cu somnul.
Într-un studiu publicat de Journal of Clinical Sleep Medicine oamenii de știință au aflat că dietele cu un procentaj mic de fibră și unul mare de zahăr și grăsimi saturate este asociat cu un somn mai puțin odihnitor, mult mai fragmentat cu mai multe treziri în timpul nopții.
Se creează un cerc vicios. Insuficiența de somn stimulează apetitul, deoarece alertează hormonii care regulează senzația de foame. La un somn scurt, și nivelul de hormoni stumulatori de foame cresc, iar în același timp cantitatea de leptin (hormon care răspunde pentru senzația de împlinire a foamei) scade.
Acest fapt duce la o dorință de a consuma mai multe calorii decât corpul tău are nevoie. Mai mult, insuficiența de somn duce la consumul mai mare a produselor grase și dulci și scade puterea ta de a te abține de la ele.
Dacă e să vorbim despre influența dietei asupra somnului putem spune cu siguranță că ce mâncăm și când mâncăm afectează ritmul nostru cardiac. Probabil deja știți că nu e sănătos de mâncat înainte de somn, deoarece influențează negativ asupra unui somn normal și liniștit. Cercetările sugerează că nivelul de insulină ce crește în timpul și după mâncare poate juca un rol important în resetarea ceasului cicardian. Un nivel de insulină moderat contribue la o rutină de somn sănătoasă.
Alte dovezi științifice ne arată că produsele procesate cu un conținut mare de zahăr și grăsimi contribue la un somn de calitate scăzută care nu ajută la odihnirea și restabilirea normală a creerului și a corpului. De asemena unii oameni au un somn prelungit care poate și sună a fi un lucru bun, însă în realitate reprezintă una din cauzele a bolilor cardiace.
Primul pas spre un somn mai bun este înțelegerea că el este strâns legat cu alimentația ta. O dietă sănătoasă conține în mare parte produse neprocesate și cu un conținut înalt de diferite fructe, legume și nuci. Produsele ce promovează un somn odihnitor sunt cele bogate în potasium și magnesium. De asemenea evitarea alimentelor cu un conținut înalt de zahăr și grăsimi vă poate proteja de un somn prost.
Nu uitați – noi suntem ceea ce mâncăm și o dietă sănătoasă poate fi ceea ce nu vă ajunge pentru o viață împlinită.