Următoarele „ținte” ale lui Putin după Ucraina sunt Moldova, statele baltice și țările din Caucaz și Asia Centrală, avertizează președintele Letoniei
Președintele rus Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina și a pus ochii pe trei noi ținte pentru a reconstrui imperiul rus, a avertizat președintele Letoniei, relatează The Sun.
Edgars Rinkevics a declarat că acapararea țărilor baltice va fi a doua etapă a planului dictatorului de la Kremlin.
La sediul RUSI din Whitehall, Rinkevics a făcut o evaluare asupra viitorului instabil al securității europene în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive.
El a spus că toate rezultatele războiului de 27 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei vor duce probabil la mai multe vărsări de sânge, deoarece Kremlinul este ghidat de „resentimentele pentru imperiul pierdut”.
„Dacă Rusia simte că a câștigat în Ucraina, tentația va fi ca ea să continue… dacă simte că a fost învinsă, dorința va fi de răzbunare”, a spus Rinkevics.
Iar „primele ținte” ale misiunii lui Putin de a reconstrui imperiul sovietic vor fi cucerirea Moldovei și a regiunilor Caucazului și Asiei Centrale, a mai spus el.
Această acaparare de terenuri ar putea include țări precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, precum și Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan – toate acestea fiind ținte susținute ale influenței rusești.
Ordinea de securitate a Europei va fi amenințată pentru „ani, dacă nu chiar decenii de acum înainte”, a avertizat Rinkevics în timpul vizitei sale de trei zile în Marea Britanie din această săptămână.
Proaspăt ieșit de la întâlnirea cu regele, Rinkevics a susținut că mica sa națiune luptă deja împotriva unui „război hibrid” purtat de Kremlin.
„Se teme Letonia de un atac rusesc? Trebuie să fim pregătiți pentru toate tipurile de scenarii”, a afirmat Rinkevics.
El nu crede că există o „amenințare iminentă” a unei invazii rusești în Letonia „în următorii ani”, datorită umbrelei de securitate a NATO.
Cu toate acestea, îngrijorarea sa a fost valurile de atacuri hibride lansate pentru a destabiliza țara sa.
Rusia, a spus el, operează din ce în ce mai mult în această „zonă gri”.
„Rusia ne testează frontierele, comite atacuri de sabotaj, serviciile noastre de securitate lucrează non-stop, au avut loc multe arestări… cetățenii sunt recrutați pe rețelele de socializare… și falsuri profunde interferează cu campaniile electorale”.
„Cum va răspunde NATO?”, a întrebat el.
Dar Rinkevics nu a avut întrebări când a venit vorba de Ucraina. Mesajul său a fost clar: „NATO eșuează în asistența sa (către Kiev)”.
Politicianul a cerut ca alianța să fie mai clară în ceea ce privește angajamentul său pe termen lung față de Ucraina și s-a arătat îngrijorat din cauza întârzierilor în livrările de arme occidentale.
El a criticat frazele vagi lansate de politicienii occidentali, în special din SUA, care se angajează să sprijine Kievul „atât timp cât va fi nevoie” sau „atât cât va fi necesar”.