De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! 65 de elevi de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” s-au intoxicat în masă. 20 de copii internați, inclusiv unul la reanimare

Toxiinfecție alimentară în grup la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al in…

Actualizat acum 16 ore

(VIDEO) Andrei Năstase anunță că a colectat semnăturile necesare pentru a fi admis în cursa pentru prezidențiale: „Voi duce la bun sfârșit ceea ce am început câțiva ani în urmă”

Ala Găină

Fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, care și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, anunță că a reușit să colecteze numărul necesar de semnături pentru a fi admis în cursa electorală. Într-un live postat pe rețelele sociale, Năstase a criticat guvernarea PAS, spunând că după ani de administrare proastă și promisiuni goale, e nevoie de un plan și expertiză pentru pentru a salva Moldova. „Am toate acestea și voi duce la bun sfârșit ceea ce am început câțiva ani în urmă”, a punctat fostul lider al protestelor antiguvernamentale. 

„Nu trebuie să fii expert financiar pentru a înțelege evoluția îngrijorătoare a datoriei de stat a Republicii Moldova, atât externe, cât și interne. E și mai regretabil că actuala putere fuge de o dezbatere serioasă la acest capitol, astfel încât problema rămâne doar în câmpul de vedere al societății civile adevărate tot mai reduse și cel al presei neafiliate.

Moldoveni, la începutul mandatului Maiei Sandu, datoria de stat a Moldovei era de 67,8 miliarde lei sau 25 mii lei pentru fiecare cetățean sau 62 mii de lei reveneau fiecărui angajat oficial din tară”, a declarat Andrei Năstase.

Conform legii bugetului pentru anul 2024 la finele anului datoria de stat va constitui 125 miliarde de lei sau de 1,84 ori mai mare decât în anul 2020, a declarat Năstase.

„Deci, de aproape 2 ori mai mare. 51,6 mii lei constituie azi datoria ce revine fiecărui cetățean rămas in tara și circa 140 mii lei pentru fiecare angajat in câmpul muncii sau de 2,7 ori mai mare decât la început de mandat al Maiei. O țară îndatoră fără viitor. O viață inutilă e ca o moarte amânată. Asta este una dintre marile realizări ale puterii actuale, o țară îndatorată fără viitor. Copiii noștri nu au viitor. Noi nu avem viitor. Datoriile făcute de acești guvernanți au amanetat viitorul nostru”, a avertizat Năstase.

Mai mult, politicianul atenționează că astăzi, statul a început să se împrumute deja și de la cetățeni, așteptând să obțină și de la ei un miliard și jumătate de lei, punând riscurile de schimb valutar tot pe seama oamenilor.

„Toate aceste datorii vor trebui plătite. Ele nu vor fi plătite de Maia Sandu, Recean, Spinu, Grosu sau alții. Ele vor fi plătite de moldoveni și de copiii copiilor noștri! Trăim pe datorie pentru că guvernanții nu au fost în stare să facă o țară atractivă pentru investitori, pentru că nu au știut să aducă acasă diaspora, nu au reușit să dezvolte câtuși de puțin Moldova. Suntem prizonierii acestei guvernări care prin incompetența lor bagă țara în faliment. Repet, cifrele nu mint! Acesta este adevăratul motiv pentru care demnitarii de rang înalt, președintele se eschivează de la dezbaterea acestui subiect de interes național, dar și altele nu mai puțin importante și grave.

Ne promiteți accederea în Uniunea Europeană în 2030, dar de fapt din criză în criză ne duceți spre default, falimentați această țară cu oameni minunați”, a conchis Andrei Năstase.