(VIDEO) Victoria Furtună a lansat o petiție pentru primari: „Primăriile trebuie să poată obține venituri mai mari din impozitele plătite de oameni”
Candidata independentă la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună, a lansat o petiție online dedicată primarilor din Republica Moldova, prin care se cere modificarea Codului Fiscal, astfel încât impozitul pe venit al filialelor întreprinderilor mari să fie plătit în localitatea unde este deschisă filiala.
Fostul procuror anticorupție îndeamnă edilii să se alăture inițiativei acum, cât încă nu a fost votat bugetul pentru anul 2025.
„Stimați primari din toată Republica Moldova, în negocierea cu mulți dintre dvs am identificat problema în finanțarea primăriilor. Dar voi ați fost aleși de milioane de moldoveni, voi aveți mai multe responsabilități față de acești oameni. Soluționarea problemei constă în majorarea veniturilor pe care să le obțină primăria dvs.
Primul pas este ca impozitul pe venit al filialelor întreprinderilor mari să fie plătit în localitatea unde este deschisă filiala. Aveți în spate interesele a milioane de moldoveni, dar aveți reținerea de a insista în fața a niște funcționari plătiți din salariile acestor oameni. Acum este timpul să fiți curajoși, acum când încă nu este făcut bugetul de stat pentru anul 2025, acum cât este posibil de ajustat sistemul de distribuție al impozitelor. Hai să adunăm semnăturile de la majoritatea primarilor din țară și veți vedea că asta va fi executat. Dar dacă ei se vor opune, atunci asta va fi votat cu alți deputați și oricum va lucra.
Vă îndemn să semnați petiția și să rezolvăm problema istorică chiar în viitorul apropiat”, a declarat Victoria Furtună.
În prezent, art. 7 alin. (6) din Codul Fiscal, prevede că: Subdiviziunile amplasate în unitățile administrativ-teritoriale, al căror buget nu constituie parte componentă a bugetului public național, plătesc impozitele și taxele la bugetul local unde se află reședința de bază a întreprinderii, instituției, organizației.
AO „Vox populi, vox Dei”, propune varianta modificată după cum urmează: Subdiviziunile amplasate în unitățile administrativ-teritoriale, al căror buget nu constituie parte componentă a bugetului public național, plătesc impozitele și taxele la bugetul local unde se află reședința fizică a subdiviziunii a întreprinderii, instituției, organizației.
„Schimbarea art. 7 alin. (6) din Codul Fiscal va rezolva câteva elemente birocratice istorice precum:
1. Reducerea costurilor pentru managementul finanțelor publice la componenta încasări, deoarece nu va fi nevoie de un aparat atât de mare pentru verificarea încasărilor în Serviciul Fiscal de Stat.
2. Reducerea costurilor pentru managementul finanțelor publice la componenta rambursarea banilor (Anexa 7 la Bugetul de Stat, Agenție pentru Dezvoltare Regională, Fond Ecologic).
3. Motivația Administrației Publice Locale de a atrage noi investitori, deoarece se va simți direct în bugetul localităților.
4. Simplitatea în atragerea fondurilor externe pentru infrastructură, deoarece primăria deja va avea garanția cofinanțării proiectelor.
5. Simplitatea în procesul de amalgamare a localităților, deoarece veniturile localităților vor crește.
6. Simplificarea comunicării dintre Administrație Publică Locală și agenții economici din localitate, pentru a crea noi locuri de muncă (alocarea în arendă a spațiilor publice neutilizate, acces simplificate la resurse, excluderea barierelor din caietul de sarcini de la achizițiile publice, colaborare în direcționarea forței de muncă etc.)”,se arată în textul petiției.