Igor Munteanu, reacție după ce nu a fost înregistrat în cursa electorală: „CEC tolerează un sistem camuflat de corupție sistemică”

Ala Găină

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a venit cu o reacție după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins propunerea de a-l înregistra în cursa electorală. Potrivit acestuia, CEC a anunțat că în urma verificărilor listelor de subscripție în care au fost verificate 612 liste, conținând 17504 semnături de susținere, invalidează listele de subscripție și semnăturilor lor, în 10 raioane din 22 prezentate pe motiv că după re-numărare, în aceste 10 s-au validat mai puțin de 600 semnături.

Igor Munteanu spune că raportul CEC pretinde că anumite date au fost scrise eronat pe listele de subscripție, ori că identificarea lor nu corespund cu cele din bazele de date, menținute de CEC, ori că susținătorii noștri nu aveau viză de reședință în aceste raioane ori nu aveau drept de vot, nu erau arondați în circumscripția electorală respectivă sau nu erau completate toate rubricile.

„Ce să spun? Dezamăgitor și rușinos. Pentru autoritatea electorală care a introdus acest sistem care permite puterii să completeze în 2 zile, folosind resursele administrative uriașe, numărul necesar de semnături, nu în stradă, așa cum am făcut noi, printre oameni, dar prin manipularea listelor cu date personale stocate de autorități, face acest sistem absurd. CEC tolerează de fapt un sistem camuflat de corupție sistemică. Acest sistem deformează opțiunile oamenilor. Cred că autorii lui nici măcar nu au testat reacțiile cetățenilor.

Mulți cetățeni au refuzat să semneze pe motiv că le cerem date cu caracter personal, cum ar fi domiciliu sau numărul buletinului de identitate, recunoscând totodată că li s-a cerut același lucru din partea mai multor partide doar să semneze pentru că datele lor erau deja inserate pe listele lor. Înțelegem astfel că toate celelalte date erau deja copiate de către unii concurenți electorali și că actualul sistem a avantajat din start partidele care controlează administrația (centrală sau locală)”, a declarat Igor Munteanu.

Potrivit liderului CUB, utilizarea datelor personale a creat dezorientare și chiar teamă printre cetățenii abordați de noi în perioada colectării semnăturilor, suspiciunile fiind legate de faptul că anumite partide cereau datele personale de la ei, în stradă, la corturi, acasă, iar alții deja dețineau aceste date personale, fără a se aștepta să le fie oferite de cetățeni.

„Mie mi se pare o mare inechitate și o deformare a scopului propus. Nu mai vorbesc aici ca s-a încălcat flagrant legislația cu privire la protecția datelor personale, apropo, Agenția cu acest nume a avizat actualul sistem electoral?

Nu-i clar azi de ce CEC invalidează un număr de 580 susținători, stabilind pentru validare numărul magic de 600, ca fiind cel corect? Oare faptul că un partid politic are 485 sau 590 de susținători într-un raion, ei trebuie să fie invalidați prin decizia arbitrară a unei autorități anonime? De ce autoritățile electorale ar trebui să ignore opțiunile care sunt favorabile candidatului nostru? Sau poate cetățenii, care nu au indicată viza de reședință în buletinul de identitate, ceea ce este în Republica Moldova permis de normele legale existente, nu mai au drepturl de a-și exprima opțiunile lor pentru un candidat. De ce trebuie să-i priveze cineva de un drept constituțional pe motivul unei simple înscrieri în buletinul de identitate?

Spun englezii, când ai în mâini un baros, tot ce te înconjoară seamănă cu un capăt de chiron”, a conchis Igor Munteanu.

Candidatul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu nu a fost admis în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Motivul invocat de CEC este că acesta nu a prezentat cel puțin 15 mii de semnături valabile din cel puțin 18 raioane. Potrivit autorității electorale, candidatul a prezentat doar 14 827 de semnături valabile (din 10 raioane). Candidatul și/sau reprezentanții lui nu au participat la ședința CEC.