(VIDEO) Vlad Bilețchi, după ce au apărut probe care demonstrează că Lagardere a făcut demult planuri pentru AIC: ”Toată munca pentru procurori a fost făcută, trebuie să se apuce de treabă”

Ala Găină

După ce bloggerul Eugeniu Luchianiuc a publicat o serie de documente, care demonstrează că „Lagardere”, compania favorită pentru câștigarea licitației spațiilor comerciale de la aeroport a transmis, în anul 2023, cu mult înainte de demararea concursului, o scrisoare autorităților în care explica, pe puncte, cum poate fi organizată licitația de la aeroport, activistul politic Vlad Bilețchi a vorbit într-un clip video ce înseamnă, de fapt, acest lucru și cum a fost măsluită licitația. 

Potrivit lui Bilețchi, întreaga schemă a fost pusă la cale încă din 2023, iar toate justificările guvernării sunt nule, întrucât totul a fost planificat cu minuțiozitate din timp.

„Lovitura de grație sau lovitura fatală pentru licitația de la Aeroportul Chișinău vine din nou din partea bloggerului Eugeniu Luchianiuc, furnizând toate probele necesare pentru procurorii anticorupție, doamna Dragalin și domnul Iachimovschi. Este vorba de o scrisoare a companiei Lagardere din 2023, prin care aceasta practic dictează pe puncte ce trebuie să facă instituțiile Republicii Moldova, pentru ca această licitație să fie desfășurată așa cum spun cei de la Lagardere. Întocmai precum scrie în planul celor de la Lagardere, sunt îndeplinite în strictă conformitate cu cerințele acestora. Cu prelungirea termenului de la 3 la 5 ani, cu negocieri directe în cazul în care va fi un singur participant – tot ce ați văzut până acum se confirmă prin documente, acte că nu a fost un proces de la sine, ci o chestiune prescrisă, aranjată, dictată de o scrisoare prin care francezii de la Lagardere au trimis-o în adresa statului Republica Moldova încă în anul 2023. 

Pe lângă faptul că au sediul într-un cămin, pe lângă faptul că sunt singura companie, deși cei de la Aeroport și Andrei Spînu spuneau că trebuie să fie mai multe, deși singura companie care a cerut majorarea termenului de la 3 la 5 ani este Lagardere și Radu Marian face întocmai acest lucru, pe lângă tot ce v-am spus până acum, asta este lovitura de grație. Toată munca pentru procurori a fost făcută, rămâne doar ca aceștia să se apuce de acest dosar penal. Înțeleg că ei așteaptă să apară prejudiciul, paguba, dar bine ar fi ca ei să se apuce de lucru înainte să apară paguba. Această licitație este aranjată, falsificată, în favoarea unui singur concurent”, a declarat Vlad Bilețchi.

Compania franceză „Lagardere”, favorita câștigării licitației spațiilor comerciale de la aeroport a transmis, în anul 2023, cu mult înainte de demararea concursului, o scrisoare autorităților în care explica, pe puncte, cum poate fi organizată licitația de la aeroport. Documentul a fost publicat de către bloggerul Eugen Luchianiuc pe blogul său.

Potrivit documentelor obținute, o broșură trimisă de „Lagardere” Agenției Proprietății Publice (APP) în primăvara anului 2023, după naționalizarea aeroportului, indică faptul că întreg caietul de sarcini al licitației a fost construit pe baza ofertei companiei franceze. Detaliile tehnice, schemele de amplasare a magazinelor și planul de marketing sunt aproape identice cu cele prezentate de „Lagardere”.

Recent, încercările de a relua licitația, amânate de mai multe ori, au dus la o nouă rundă programată pentru 28 septembrie, în care „Lagardere” rămâne din nou singurul participant. Această situație ridică semne de întrebare cu privire la transparența procesului și la legitimitatea relațiilor dintre autorități și companiile private implicate, mai notează sursa citată.