De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! O moldoveancă a decedat în urma atacului de aseară din Tel Aviv

O femeie din Republica Moldova a decedat în urma atacului terorist din Yaffo, Tel-Aviv, produs în seara zilei de 1 octombrie 2024. Ambasada Republicii M…

Actualizat acum 13 ore

Institutul Mamei și Copilului din Capitală, dotat cu echipamente de aproape 370 de mii de dolari. Donația este oferită de Japonia

Adrian Sirbu

Astăzi, 1 octombrie, IMSP Institutul Mamei și Copilului a primit un lot de echipament medical din partea Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA). Donația va spori semnificativ capacitățile de diagnostic și tratament ale instituției, îmbunătățind serviciile medicale acordate micilor pacienți și mamelor acestora.

Lotul include patru ultrasonografe (general, cardiac, transcranian, mamograf) și patru gastroscoape ghidate prin sistem video, în valoare de 369.920 de dolari.

La eveniment au participat Excelența Sa Ambasadorul Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanți ai Oficiului Central JICA, directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, și personalul medical al instituției.

Ministra Ala Nemerenco a mulțumit Guvernului Japoniei și Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională pentru ajutorul oferit sistemului medical din Republica Moldova. Standardele medicale japoneze sunt un etalon pentru sistemul nostru de sănătate, a accentuat ministra.

Amintim că în noiembrie 2022 a fost semnat un Acord de grant între Ministerul Sănătății și JICA în valoare de un miliard de yeni japonezi (8 milioane de dolari). Acordul reprezintă o parte semnificativă a Programului de consolidare a sistemului de sănătate, care vizează dotarea a cinci instituții medicale publice din Republica Moldova cu tehnologie medicală esențială.